Φορολογικές δηλώσεις: Στόχος υποβολή από 1η Μαρτίου

/
Ημερομηνία09 Ιαν 2019
/

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Αρκετά νωρίτερα σχεδιάζεται να ξεκινήσει φέτος – σε σχέση με πέρυσι – η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018. Στις προθέσεις και κατ’ επέκταση στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είναι η έναρξη της διαδικασίας την 1η Μαρτίου, μακριά από τις καθυστερήσεις των προηγουμένων ετών. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι η έναρξη υποβολής των εντύπων Ε1 στη διάρκεια του 2018, ξεκίνησε στις 19 Απριλίου, με τη λήξη της προθεσμίας να παρατείνεται έως και το τέλος Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Kαθοριστικής σημασίας η ετοιμότητα που θα επιδείξει το Δημόσιο

 

Σχετικά με τη διαδικασία ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Δημήτρης Τσαμόπουλος, επισημαίνει ότι θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου να αποστείλουν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά που απαιτούνται. «Βρισκόμαστε σε αναμονή, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ήδη μία συνάντηση με τους φορείς που εκδίδουν τα σχετικά εκκαθαριστικά. Ωστόσο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος τομέας σε αυτή την περίπτωση. Από την πλευρά μας ως φοροτεχνικοί, από τη στιγμή που εκδίδουμε τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε την αμέσως επόμενη ημέρα στην εκτύπωση των εκκαθαριστικών και στην αποστολή τους».

 

Θυμίζουμε ότι με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους όλων των φορέων (Δημόσιο, εργοδότες), οι οποίοι αποστέλλουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ για τους μισθούς και τις συντάξεις, τα οποία  εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις. Το κατά πόσο ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος για μία ακόμα φορά να λειτουργήσει εγκαίρως και αποτελεσματικά, είναι κάτι που σε κάθε περίπτωση θα αποδειχθεί για μία ακόμα χρονιά στην πράξη.

Πηγή: www.forologikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση