Στο Μαξίμου πρόστιμα, φόρος υπεραξίας και φορολόγηση των αγροτών

/
Ημερομηνία06 Φεβ 2014
/
Κατηγορίες

Τα ευαίσθητα σε επίπεδο χειρισμού ζητήματα των φορολογικών προστίμων, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και της φορολόγησης των αγροτών έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης, αλλά και άλλα στελέχη του υπουργείου και συνεργάτες του κ. Στουρνάρα έχουν καταθέσει εισηγήσεις για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με τη διευθέτηση τους.
Η επιλογή του κ. Λαζαριδη δεν έγινε τυχαία καθώς είναι εκείνος που θα διαχειριστεί τις αντιδράσεις και τις πιθανές ενστάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι στο ζήτημα των προστίμων θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και ενδεικτικά ανέφερε πως σε περιπτώσεις όπου ένα πρόστιμο θεωρείται υπερβολικό -μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή του φόρου ή την υποβολή της δήλωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Αρείου Πάγου ΑΠ 357/2013 η οποία προβλέπει πως από τη στιγμή που ασκηθεί μία φορά δίωξη στον οφειλέτη, όσες διώξεις και να ακολουθήσουν κηρύσσονται απαράδεκτες θα τροποποιήσει διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να μην διώκονται φορολογούμενοι εκ νέου για την ίδια πράξη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται να τροποποιηθεί και η διάταξη του Ν. 4093/2012 η οποία προέβλεπε πως τα ποσά των επιβαλλομένων σε χρήμα ποινών, καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών, προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%, καθώς αποδείχθηκε πως οδηγεί σε τεράστια πρόστιμα που εκ των πραγμάτων οδηγούν τον φορολογούμενο σε αδυναμία καταβολής τους.
Για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα ο κ. Λαζαρίδης συνεργάζεται με τον εισηγητή του φόρου καθηγητή, Νίκο Καραβίτη, προκειμένου να επιφέρουν διορθώσεις και να θεραπεύσουν τις αδυναμίες του αρχικού νομοθετήματος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει προειδοποιήσει ότι ο φόρος αυτός, που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του νόμου Αλογοσκούφη το 2005, εξ αιτίας του τρόπου που επιχειρείται να υπολογιστεί η τιμή κτήσης, θα καταρρεύσει και έχει  προτείνει ο φόρος να υπολογίζεται όχι επί της διαφοράς αλλά επί του τιμήματος της πώλησης με συντελεστή 3% (όσο και ο φόρος μεταβίβασης) για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν από την 1.1.2007 και μετά, δηλαδή από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και 5% για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν οποτεδήποτε προγενέστερα.
Τέλος, υπό το χειρισμό του κ. Λαζαρίδη βρίσκεται και το θέμα της διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα δοθούν εξηγήσεις για θέματα τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων από τους αγρότες.

Πηγή : www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση