Σε «μαύρη λίστα» οι επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑΣε «μαύρη λίστα» οι επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ
Σε εφαρμογή σύντομα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, η υποχρεωτική μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων και ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών.
«Μαύρες» λίστες με τις επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή εκδίδουν εικονικά τιμολόγια ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή στηρίζεται στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους σε συνδυασμό με την υποχρέωση υποβολής κάθε μήνα των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών.
Aν μια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και είναι στη «μαύρη» λίστα, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ.
Η δεύτερη εφαρμογή αφορά το περιουσιολόγιο που επίσης θα είναι έτοιμο το 2014 και στοχεύει στο έλεγχο των στοιχείων των φυσικών προσώπων. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής στοιχείων από τρίτους (π.χ. Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, δαπάνες καρτών, δίδακτρα κ.λπ.).
Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης στον δικτυακό τόπο taxheaven.gr, σύντομα ξεκινούν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, η υποχρεωτική μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, η απενεργοποίηση των ΑΦΜ, ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών και η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου.
Τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν: 1. Επιχειρήσεις:
• Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Σχετικά με τη μηνιαία υποβολή καταστάσεων εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα –που θα υποβάλλονται μηνιαίως– θα υποβάλλονται και καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων (ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούνται), δηλαδή θα υποβάλλονται κάθε τρίμηνο ή μηνιαίως. Για παράδειγμα τα έσοδα του Ιανουαρίου θα υποβάλλονται έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014. Με την ανωτέρω διαδικασία και από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται θα εντοπίζονται οι ύποπτες συναλλαγές.
Οι έλεγχοι θα στοχεύουν στις ύποπτες συναλλαγές που θα προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται. Αν ο «Χ» φορολογούμενος δηλώσει για παράδειγμα ότι εξέδωσε προς τον «Ψ» τρία τιμολόγια και αντίστοιχα ο «Ψ» ότι έλαβε από τον «Χ» τέσσερα, τότε αμέσως θα μπαίνουν στο στόχαστρο και οι δύο και θα ζητούνται εξηγήσεις.
Από τη στιγμή που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, τότε ουσιαστικά θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων τους. Οπότε, θα μένει στον έλεγχο να διασταυρώσει αν αυτά που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά είναι ταυτόσημα με όσα δείχνει η πραγματικότητα (από τα βιβλία της επιχείρησης).
• Απενεργοποίηση ΑΦΜ. Σε όσες επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα απενεργοποιείται ο ΑΦΜ. Προβλήματα όμως θα αντιμετωπίζουν και όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να συναλλάσσονται με εταιρείες που είναι στη «μαύρη» λίστα. Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας πλέον τα στοιχεία των συναλλαγών (συγκεντρωτικές καταστάσεις) θα μπορεί να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις συναλλάσσονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα: Εστω ότι η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και το ΑΦΜ της εταιρείας «Β». Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «blacklist» του υπουργείου Οικονομικών. Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα γίνουν αποδεκτές όλες οι συναλλαγές. Ομως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την ΓΓΔΕ ότι ο ΑΦΜ της εταιρείας «Β» είναι στη «μαύρη» λίστα οπότε θα είναι ενήμερη. Θα γνωρίζει δηλαδή ότι πλέον οι συναλλαγές με την εταιρεία αυτή είναι άκυρες.
2. Φυσικά πρόσωπα. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης «Το περιουσιολόγιο ως έργο θα το χαρακτήριζα εφάμιλλο με αυτό του κτηματολογίου. Οπως δηλαδή στο κτηματολόγιο αποτυπώνεται η ακίνητη περιουσία της χώρας, έτσι και στο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνεται όλη η περιουσία των πολιτών».
Η μεθοδολογία του διέπεται από μια αρχή που ορίζει ότι πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία από τρίτους, ώστε στη συνέχεια να διασταυρωθούν με όσα δηλώνονται από τους φορολογούμενους ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. Το διάστημα αυτό πραγματοποιείται απογραφή των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν όπως και των σκαφών αναψυχής κ.λπ. Για κάθε στοιχείο του περιουσιολογίου αναζητούνται οι ανάλογες πληροφορίες. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του στοιχεία ασφάλιστρα, δίδακτρα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.
Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ