Με ΦΠΑ 13% οι υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής κατοικιώνΜε ΦΠΑ 13% οι υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής κατοικιών

/
Ημερομηνία11 Νοέ 2013
/
Κατηγορίες

Να βάλει τέρμα στην πρακτική επιτήδειων εργολάβων και επαγγελματιών του οικοδομικού κλάδου που εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των καταναλωτών εμφανίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν για την ανακαίνιση και επισκευή ιδιωτικών κατοικιών να βαρύνονται με ΦΠΑ 23%, αντί του 13%, επιδιώκει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.
Σύμφωνα με το in.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει πως στην καθημερινή πρακτική εργολάβοι και εργατοτεχνίτες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, πλακάδες , κ.α.,  εμφανίζονται να ζητούν για τις υπηρεσίες ανακαινίσεως και επισκευής παλαιών ιδιωτικών αμοιβές με ΦΠΑ 23%, παρά το γεγονός ότι από το 2007 ισχύει ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στις εν λόγω υπηρεσίες.
Η πρακτική αυτή τελικώς οδηγεί στην αποτροπή έκδοσης φορολογικών στοιχείων και κατά συνέπεια στην μη καταβολή ΦΠΑ στο Δημόσιο. Πιο απλά κάποιος ελαιοχρωματιστής ή υδραυλικός  μπορεί να ζητήσει 100 ευρώ για μια εργασία με απόδειξη και 75 ευρώ χωρίς απόδειξη. Στην πραγματικότητα η εργασία του βαρύνεται με ΦΠΑ 13% , αυτός όμως για να αποσπάσει μεγαλύτερο τίμημα και για να αποφύγει την έκδοση απόδειξης παρουσιάζεται να βαρύνεται με τον υψηλό συντελεστή του 23%.
Στο πλαίσιο αυλό ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης διευκρίνισε με εγκύκλιό του ότι οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευής παλαιών ιδιωτικών κατοικιών βαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Όπως  αποσαφήνισε,στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και κατά το χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση.
Ενδεικτικά, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται οι εργασίες αντικαταστάσεως, επισκευής ή συντηρήσεως υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων, όψεων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βαφής τοίχων και κουφωμάτων, ακόμη και επί ακινήτων πολλαπλών ιδιοκτησιών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται και για κατοικία (π.χ. πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα).
Δεν υπάγονται στο μειωμένο, αλλά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% οι εργασίες επί αγαθών που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, π.χ. πλυντηρίων, κλιματιστικών, κ.λ.π, οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές ιδιωτικές κατοικίες, όπως νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, φυσικού αερίου, συστημάτων ασφαλείας, κ.λ.π. και οι υπηρεσίες μελετών από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ, που ενδεχομένως απαιτούνται για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.
Πηγή : www,in.gr

Αφήστε μια απάντηση