Ποσό ίσο με την προκαταβολή για δικαιούχους ΕΣΠΑ

/
Ημερομηνία15 Ιούν 2016
/
Κατηγορίες

Πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή, χωρίς την κατάθεση εγγυητικής επιστολής αποκτούν πλέον οι δικαιούχοι του ΕΣΠΑ, μέσω ενός νέου μηχανισμού, του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account). Χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την υπογραφή υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των όρων δημιουργίας και την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Η κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής ήταν μια προϋπόθεση που δρούσε έως τώρα αποτρεπτικά για πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Με τη θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου ξεπερνιέται πλέον ένα σημαντικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Ειδικότερα, στο escrow account και αποκλειστικά για λογαριασμό των δικαιούχων ΕΣΠΑ, πιστώνεται ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται οι επενδυτές. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

Πλέον οι επενδυτές δεν χρειάζεται να προχρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου, κατά το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται ουσιαστικά οι απαιτήσεις ρευστότητας των δικαιούχων για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Η ενεργοποίηση του Λογαριασμού ανταποκρίνεται σε ένα βασικό, διαχρονικό αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, αλλά και μεγάλου πλήθους υποψήφιων επενδυτών. «Αυτός ήταν, άλλωστε, και ένας από τους λόγους αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ που μας οδήγησε να προχωρήσουμε στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων και στην αύξηση των διαθέσιμων προϋπολογισμών.

Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός αποτελεί μέτρο ουσίας για τη δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος και αναμένεται να οδηγήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση