Ιδρύεται Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής για τα έργα του ΕΣΠΑ
Τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ), ως ένα καθοριστικό βήμα για την άρση της «αιρεσιμότητας» που βαρύνει τα έργα πληροφορικής στο νέο ΕΣΠΑ, εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ανέφερε ότι η νέα δομή που θα δημιουργηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο θα δώσει λύση στο ενδημικό πρόβλημα της πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα ΓΓΨΠ θα συσταθεί και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή έδωσε μάχη και απελευθέρωσε τα πρώτα 400 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση των νέων τεχνολογιών στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για την άρση της αιρεσιμότητας του στόχου που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Ο κ. Τσίπρας τέλος επέκρινε τον νόμο του νέου ΕΣΠΑ (ν. 4314/2014) ως αρνητική κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΠΕ έκανε λόγο για «ψηφιακή» υποχώρηση της χώρας στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. «Το 2015, η χώρα όχι μόνον επιβράδυνε την πορεία για την έξοδό της από την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς -όπως και στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης- αποδομήθηκαν ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τα πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα υποχώρησε. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στη δημιουργία της γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. «Θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για μια συντονιστική δομή. Θα καταθέσουμε σχετικές προτάσεις στο νομοσχέδιο. Και θα εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να αποκτήσει, επιτέλους, η χώρα μια κεντρική ψηφιακή στρατηγική».
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες και ότι για πρώτη φορά θα εισαχθεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διενέργειας όλων των διαγωνισμών για όλες τις κατηγορίες των συμβάσεων. Το σύστημα αυτό θα βάλει τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, σε κάθε είδους γρηγορόσημα, τη διαφθορά και τις απευθείας αναθέσεις έργων.
Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στις τέσσερις προσκλήσεις δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου, για τις οποίες η επίσημη διαδικασία υποβολής προτάσεων ξεκίνησε χθες (ενίσχυση αυτοαπασχόλησης, νεοφυών επιχειρήσεων κ.λπ.).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την ψηφιακή σύγκλιση και την ψηφιακή οικονομία. Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού περνά μέσα από τη καθολική υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και σημείωσε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ να ενισχυθούν οι πρακτικές της διαύγειας και του ψηφιακού επιχειρείν.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, επικρότησε τη δημιουργία της νέας δομής στο πρωθυπουργικό γραφείο που θα συντονίζει κεντρικά την ανάπτυξη των ΤΠΕ στην Ελλάδα.
Πηγή: www.kathimerini.gr