Capital controls: Ανάσα αλλά δεν αρκεί η χαλάρωση, λένε οι εταιρίες
Ικανοποίηση για την απαρχή χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος χωρίς ωστόσο να λείπουν οι επιφυλάξεις για το κατά πόσον η πρόσφατη ΠΝΠ θα λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα στις συναλλαγές.
Σημαντικότερη βελτίωση κατά τις επιχειρήσεις ήταν η αύξηση του ορίου ημερήσιων συναλλαγών στις 100.000 ανά πελάτη και ανά τράπεζα γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει τις εισαγωγές αλλά και τις εξαγωγές, καθώς μεγάλο μέρος της εξαγωγικής παραγωγής εξαρτάται από την προμήθεια πρώτων υλών, ενδιάμεσων προιόντων ή υλικών συσκευασίας από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις 27/6 έως τις 24/7 το ποσό που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εγκρίσεων Συναλλαγών λόγω των capital controls κυμάνθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλό αν υπολογιστεί ότι η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας άνω των 40 δισ. το χρόνο, ήτοι δαπανά 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές. ‘Ετσι, η χαλάρωση δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα επέλθει κάποια κανονικότητα.
Παρά τις ελπίδες, σημαντικές επιφυλάξεις ως προς τη διαδικασία εγκρίσεων ακόμη και σήμερα που διαχέεται πλέον στις τράπεζες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες για να μπορέσει μια εταιρεία να λάβει το «πράσινο φως» από την τράπεζα π.χ. για έμβασμα 100.000 ευρώ για εισαγωγή π.χ. πρώτων υλών , θα πρέπει να αποδεικνύει στην τράπεζα ότι έχει πουλήσει την παραγωγή,παραθέτοντας στοιχεία από παραγγελίες. Στην περίπτωση που οι παραγγελίες μιας εταιρείας υπολείπονται του ποσού που αιτείται να εξάγει προς προμηθευτή η κατάσταση περιπλέκεται. Ο τρόπος για να ξεπεράσει τον περιορισμό είναι η εταιρία να αποδείξει ότι έχει προσυμφωνήσει συμφέρουσα τιμή αγοράς, και πως κινδυνεύει να ζημιωθεί οικονομικά αν δεν ολοκληρώσει τη συναλλαγή.
Το πρόβλημα εξάλλου παραμένει για τις μεγαλοεισαγωγικές επιχειρήσεις ή τις μεγάλες βιομηχανίες, των οποίων οι ανάγκες ή τα τιμολόγια προς εξόφληση είναι υψηλά, και εκτιμάται ότι αποτελούν το 30% της αγοράς. Με βάση τη νέα ΠΝΠ που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή τα αιτήματα πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παραμένοντας υπό αυστηρό έλεγχο.
Σκεπτικισμός επίσης υπάρχει και για το ποια προϊόντα και πρώτες ύλες θα μπορούν να πάρουν άνετα την έγκριση εισαγωγής από τις τράπεζες ή την αρμόδια Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ) από τα μέλη του, μέχρι και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν μόνο στο 7% του αριθμού και στο 10,5% της αξίας των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι υπάρχει «στόχευση» μείωσης εισαγωγών συγκεκριμένων ειδών όπως π.χ. το μοσχαρίσιο κρέας, για την εισαγωγή του οποίου δαπανάται περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Σε ότι αφορά επιμέρους θέματα που προβλέπει η ΠΝΠ όπως για παράδειγμα ότι επιτρέπεται στις ναυτιλιακές εταιρίες να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών, μέχρι 50.000 ευρώ την ημέρα, το σχόλιο της αγοράς είναι πως αν και καλοδεχούμενη εξέλιξη, το ύψος του ποσού δεν αρκεί.
Ερχεται «διευκόλυνση» για τις ακάλυπτες επιταγές
Επίσης ανοικτό παραμένει το θέμα των επιταγών που έμειναν ακάλυπτες το διάστημα που διαρκούν τα capital controls.
Στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει προβληματισμός για τον θέμα των επιταγών και αναμένονται αλλαγές προκειμένου να μην υπάρξει μια πλημμυρίδα ακάλυπτων επιταγών από τα μέσα της εβδομάδας.
Η ΠΝΠ με την οποία μπήκε τέλος στην τραπεζική αργία αλλά διατηρήθηκε το καθεστώς των capital controls όριζε περιθώριο 8 εργάσιμων ημερών από την προηγούμενη Δευτέρα για το σφράγισμα ακάλυπτων επιταγών.
Με δεδομένη την διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την αδυναμία πολλών επιχειρηματιών να καλύψουν τις επιταγές, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην κατεύθυνση διευθέτησης του προβλήματος το αργότερο μέχρι την Τρίτη.
Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κάνει λόγο για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας. Το θέμα έχουν θέσει φορείς της αγοράς, μεταξύ των οποίων το ΕΒΕΑ και την ΕΣΕΕ.
Επίσης εκκρεμεί το αίτημα της ΕΣΕΕ για δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς έως του ποσού των 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή έως 5.000 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: euro2day.gr