19 αποκρατικοποιήσεις ενέκρινε η κυβέρνηση υπό την πίεση των θεσμών

/
Ημερομηνία25 Μαΐ 2016
/

25s19apokrattaiped-thumb-large

Πρακτικά αναλλοίωτο παραμένει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, γνωστό και ως πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan ή ADP), το οποίο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές. Πρόκειται για το αναθεωρημένο από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 26 Απριλίου πρόγραμμα, το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η έγκρισή του και η δημοσίευσή του αποτέλεσαν αξίωση των δανειστών, καθώς η σύγχυση που επικράτησε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά για τις ιδιωτικοποιήσεις –με στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν αποκλειστικά και μόνον για εννέα αποκρατικοποιήσεις και η συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Αύγουστο να έχει 23- εκτιμήθηκε ως επιεικώς αντιπαραγωγική.

Αν και το ΤΑΙΠΕΔ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το νέο Asset Development Plan και παραπέμπει στην κυβέρνηση και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών αναφέρουν ότι περιλαμβάνει το σύνολο των «ρεαλιστικών ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονταν και σε αυτό του περασμένου καλοκαιριού».

Ειδικότερα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (οι συμβάσεις παραχώρησης των οποίων ψηφίστηκαν την Κυριακή και από τη Βουλή), το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ και η παράταση της σύμβασης παραχώρησης και πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αυτές είναι και οι εννέα «γνωστές» ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες συχνά αναφέρονταν ως εξαντλητικό κατάλογο υποχρεώσεων της κυβέρνησης στελέχη της. Για αυτές τις εννέα, οι διαγωνισμοί είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε εξελίσσονται. Ομως το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ της 26ης Απριλίου περιελάμβανε και άλλες πωλήσεις συμμετοχών και ακινήτων που κατέχει, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, την παραχώρηση για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού, τις μαρίνες Πύλου, Αλίμου και Χίου, την αξιοποίηση του 6% + 4% του ΟΤΕ (μετοχές που έχει το Δημόσιο και το ΙΚΑ αντίστοιχα και πρέπει να μεταβιβασθούν στο ΤΑΙΠΕΔ), πώληση του 23% της ΕΥΑΘ (κατέχει το 74% και πιθανολογείται μεταφορά του 51% στο νέο υπερταμείο), πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ (κατέχει το 27% και πιθανώς το 16% να μεταφερθεί στο υπερταμείο), αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ και εφαρμογή νέου επιχειρηματικού σχεδίου (κατέχει το 90% μόνον των δικαιωμάτων ψήφου) και μεταβίβασή τους μετά έξι μήνες στο νέο υπερταμείο και, τέλος, πώληση των 90 περίπου ακινήτων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του.

Τα ακίνητα

Στα ακίνητα βρίσκεται και η εξήγηση του πώς οι 23 ιδιωτικοποιήσεις του προηγούμενου ADP γίνονται τώρα 19: η απουσία τεσσάρων ενοτήτων προκύπτει από την ομαδοποίηση υπό την κατηγορία με τίτλο «Ακίνητα» των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ακινήτων, του ιππικού κέντρου Μαρκοπούλου, της ιδιωτικοποίησης της έκτασης Ποσείδι στη Χαλκιδική και της ενότητας «Αλλα ακίνητα» με την απαλοιφή της ενότητας τιτλοποίησης ακινήτων, η οποία, ως γνωστόν, έχει «σκοντάψει» τόσο σε νομικά όσο και σε αγοραία ζητήματα. Ολα αυτά παρά την υπαγωγή του ΤΑΙΠΕΔ στην ομπρέλα του νέου υπερταμείου, στο οποίο θα προστεθούν επιπλέον η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ και η υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), που ψηφίστηκε την Κυριακή. Ο στόχος για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, προϋπολογίζονται 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018. Με βάση το γεγονός πως οι θεσμοί πιέζουν για άμεση ολοκλήρωση και ψήφιση από τη Βουλή των συμφωνιών για Ελληνικό, ΟΛΠ και, όπως ήδη έγινε, για τα περιφερειακά αεροδρόμια, προκύπτει και το μεγαλύτερο μέρος των 2,5 δισ. που υπολογίζεται να εισπραχθούν φέτος.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση