Φόροι 19,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

/
Ημερομηνία08 Αυγ 2013
/

Φορολογικά έσοδα ύψους 19,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός και να μην υπάρξει ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ο συνολικός λογαριασμός  περιλαμβάνει, τον φόρο εισοδήματος, τα “χαράτσια” στην ακίνητη περιουσία, τους ειδικούς φόρους στην κατανάλωση (καύσιμων, ποτών, καπνού κ.ά.) αλλά και τον ΦΠΑ που προσδοκά να εισπράξει, εν μέσω κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το β΄ εξάμηνο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν:

– Έσοδα 4,578 δισ. ευρώ από την  φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων  όταν τα εισοδήματα των φορολογουμένων έχουν μειωθεί πάνω από 30%, σε σχέση πέρυσι,

– Έσοδα 1,997 δισ. ευρώ από τα χαράτσια και τους φόρους που επιβάλλονται στην περιουσία (ακίνητα, Ι.Χ. κ.ά). Αυτό προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι  θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεων για το χαράτσι της ΔΕΗ, τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2011, του 2012 και του 2013.

– Περίπου 5,352 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Όμως τα έσοδα αυτά είναι δύσκολο να εισπραχθούν εάν ληφθεί υπόψη ότι λόγω της επιβολής των φόρων αυτών οι πολίτες έχουν περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση καπνού, ποτών κ.ά., ενώ έχουν λιγοστέψει και τις μετακινήσεις καθώς οι τιμές των καύσιμων είναι ιδιαίτερα “τσουχτερές”.

– Από το ΦΠΑ, που είναι το μεγάλο στοίχημα, αναμένονται 6,946 δισ. ευρώ. Η είσπραξη του ποσού αυτού, προϋποθέτει ότι θα πραγματοποιηθεί ο αναμενόμενος τζίρος από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θα εκδοθούν κανονικά οι αποδείξεις και ότι ο υπόχρεος θα καταβάλει κανονικά τον ΦΠΑ στην εφορία αντί να τον κρατήσει για να πληρώσει άλλες υποχρεώσεις.

Γενικά από την φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων έχουν προϋπολογιστεί, για το β΄ εξάμηνο του έτους, έσοδα της τάξης των  933 εκατ. ευρώ τα οποία βέβαια εξαρτώνται από τις επιδόσεις  και τους τζίρους των  επιχειρήσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή:capital

Αφήστε μια απάντηση