«Τσουνάμι» εκκαθαριστικών από την Εφορία

/
Ημερομηνία20 Οκτ 2015
/

Απανωτά είναι τα φορολογικά χτυπήματα που δέχονται οι φορολογούμενοι με τους μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που καλούνται να πληρώσουν, ενώ την ίδια ώρα στον «αέρα» παραμένει το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μετά τα εκκαθαριστικά με τις αναδρομικές αυξήσεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των προκαταβολών φόρου που έλαβαν ήδη περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι, χθες εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων είδαν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet τα αυξημένα ποσά των μηνιαίων δόσεων που θα πληρώνουν από τον Νοέμβριο και μετά λόγω της αύξησης του επιτοκίου από 3% σε 5,05%.

Μέχρι την Πέμπτη θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το 2015, που θα πληρώσουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Επίσης πριν από το τέλος της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αποφασίσει για την «τύχη» του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο ισχύει κανονικά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου νέα παράταση μέχρι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει εκδώσει και τη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής μαζί με τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα παρουσιάσει η Αθήνα στο αυριανό EuroWorkingGroup. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους 168 εκατ. ευρώ για φέτος και άλλα 240 εκατ. ευρώ για το 2016, το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά και θα επιβαρύνει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβει το οικονομικό επιτελείο και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης με την περικοπή κατά 50% της δαπάνης αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, αφού οι πρώτες αλλαγές για κάποιες κατηγορίες οχημάτων θα γίνουν φέτος.

 

Ειδικότερα, ο φορο-λογαριασμός των επόμενων μηνών περιλαμβάνει:

  1. Εκατό δόσεις: Ο αυξημένος τόκος μπορεί να «τρέχει» από τις 15 Οκτωβρίου ωστόσο, στη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του μήνα, δεν εμφανίζεται αύξηση. Η αύξηση θα φανεί από τη δόση του Νοεμβρίου. Όσο για το ποσό των τόκων που προκύπτει από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αυτό έχει επιμεριστεί στις υπόλοιπες δόσεις που απομένουν μέχρι την ολική αποπληρωμή του ποσού. Οι έχοντες χρέη άνω των 5.000 ευρώ ούτως ή άλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με το αυξημένο επιτόκιο του 5,05%. Οι έχοντες χρέη έως 5.000 ευρώ που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα επιβαρυνθούν μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν το περιουσιακό ή το εισοδηματικό κριτήριο. Προς το παρόν, ο έλεγχος έγινε μόνο με βάση το εισοδηματικό κριτήριο. Ο έλεγχος για το περιουσιακό κριτήριο (σ.σ. η αξία των ακινήτων να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ) θα γίνει αργότερα.
  1. ΕΝΦΙΑ: Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ένα εκκαθαριστικό με το ίδιο ποσό φόρου που πλήρωσαν πέρυσι, εάν δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης. Το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι τις απαλλαγές και εκπτώσεις από τον φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα (οι εκπτώσεις ξεκινούν από ατομικό εισόδημα 9.000 ευρώ), ενώ παρέμεινε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. O συνολικός λογαριασμός αναμένεται και φέτος κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ. Η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015 και η τελευταία μέχρι τις 29 Φεβρουάριου 2016.
  1. Φόρος εισοδήματος: Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
  1. Αναδρομική αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης και προκαταβολής φόρου: Περισσότεροι από 350.000 υπόχρεοι του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και αγρότες καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις τους φόρους που προέκυψαν μετά την αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ., πισίνες, αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής και το διπλασιασμό από 27,5% σε 55% της προκαταβολής φόρου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Φεβρουάριου 2016.
  1. Τέλη κυκλοφορίας 2016: Νέα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, αφού το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει από φέτος στις πρώτες αλλαγές των τελών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αυξήσεις τελών για ιδιοκτήτες Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μεγάλης αξίας, χωρίς να αποκλείεται και μια μικρή αύξηση τελών για τα μικρά Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κατάργηση των μηδενικών τελών. Στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι «να μεταφέρουμε τα βάρη από τα μικρά και φτηνά στα μεσαία και ακριβά».

 

Ενοίκια
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των ενοικίων. Η διάταξη η οποία προέβλεπε αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια για το 2015, από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35%, αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο. Στην Καραγιώργη Σερβίας έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια, μετάθεσης των φορολογικών βαρών στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή 33% και με καθιέρωση περισσότερων κλιμακίων, αλλά χωρίς αφορολόγητο. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα πρέπει να οδηγούν σε αύξηση των εσόδων από φορολογία ενοικίων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

 

Ο λογαριασμός της εφορίας

ΕΝΦΙΑ 2015: Σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τέλος Οκτωβρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2016.

Φόρος εισοδήματος 2015: Τελευταία δόση μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Αναδρομική αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης και προκαταβολής φόρου: Σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως 30 Νοεμβρίου, η δεύτερη έως 31 Δεκεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Φεβρουαρίου 2016.

Ρύθμιση 100 δόσεων: Αυξημένη μηνιαία δόση από τον Νοέμβριο.

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Πληρωμή έως τέλος Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση