Το πλαστικό χρήμα ο μόνος δρόμος για το αφορολόγητο

/
Ημερομηνία04 Ιαν 2016
/

Το «πλαστικό χρήμα» μπαίνει για τα καλά στη ζωή -και σε όλες τις πληρωμές- των Ελλήνων με τη νέα χρονιά.

Θα «χτίζει» το αφορολόγητο και οι πληρωμές με κάρτες -χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες- θα αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό το φυσικό χρήμα.

Από τις αρχές του 2016, το πλαστικό χρήμα μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αφού η Εφορία θα αναγνωρίζει πλέον για έκπτωση μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής.

Ετσι ουσιαστικά καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, αφού οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τις εκπτώσεις φόρου που θα διατηρηθούν για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, εξετάζεται για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ.

Από το νέο καθεστώς Θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS. Οι αλλαγές αυτές θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το σύστημα Τaxis καταρχήν πιλοτικά για ορισμένους κλάδους, ύποπτους για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, και στη συνέχεια, εντός του έτους, για όλους τους κλάδους.

Αμεσα
Οι συναλλαγές με κάρτες -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις γιορτές- θα πραγματοποιούνται με χρήση της κάρτας, αυτόματα θα καταγράφονται στα «κιτάπια» του TAXISNET και θα προκύπτει άμεσα αν καλύφθηκε ή όχι το αφορολόγητο όριο.

Επειδή το «πλαστικό χρήμα» αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες λύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν το 70% με 80% των δαπανών τους με κάρτα να τυγχάνουν μεγαλύτερων εκπτώσεων φόρου ή να έχουν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Αν και οι Ελληνες είναι φαν των μετρητών, από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εξοικειώθηκαν εν μία νυκτί με το «πλαστικό χρήμα». Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες εξέδωσαν από τον Ιούλιο περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες (και περισσότερες από 2 εκατομμύρια μέσα στο 2015). Ο συνολικός αριθμός των καρτών που χρησιμοποιούν οι Ελληνες καταναλωτές ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια. Δηλαδή οι κάρτες που κυκλοφορούν είναι όσες και ο αριθμός των Ελλήνων.

Η αντικατάσταση των μετρητών και η ευρεία αποδοχή των καρτών είναι βασικό μέλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρόσφατα η Κομισιόν εξέδωσε Κανονισμό, με τον οποίο μειώνονται οι προμήθειες για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Συγκεκριμένα η προμήθεια μειώθηκε στα 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές (από 1-1,25 ευρώ) και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες (από 0,40-0,70 ευρώ). Η μείωση αφορά την προμήθεια που πληρώνει η τράπεζα αποδέκτης μιας συναλλαγής στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Ωστόσο στόχος είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι στις τράπεζες και η μετακύλιση του οφέλους στους τελικούς καταναλωτές. Η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα εξαλείψει και τα κίνητρα για τη χρήση διαφορετικού τερματικού από κάθε τράπεζα, καθώς ο έμπορος θα μπορεί μέσα από ένα μηχάνημα να διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας.

Η χρήση του «πλαστικού χρήματος» και δη των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 125% από την επιβολή των capital controls μέχρι τώρα.

Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε σε παραδοσιακούς κλάδους που χρησιμοποιείται το «πλαστικό χρήμα», όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, αεροπορικές εταιρείες και όχι σε κλάδους που επιμένουν να αντιστέκονται και δεν δέχονται πληρωμές σε πλαστικό χρήμα και βρίσκονται στο κέντρο της φοροδιαφυγής.

Και υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε εμπόρους και ιδιώτες, ώστε να αυξηθεί παντού η χρήση των καρτών, ενώ όπως σημειώνουν οι προμήθειες χρήσης τους έχουν μειωθεί πολύ και θα μειωθούν ακόμη.

Με τη νέα χρονιά που οι κάρτες θα αποτελούν το πορτοφόλι μας και τα μετρητά θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, ας δούμε τι ακριβώς είναι η κάθε κάρτα χωριστά, τι προσφέρει και κυρίως τι συμφέρει τον καταναλωτή.

ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ: Είναι η κάρτα την οποία εκδίδει η τράπεζα και συνοδεύει τον λογαριασμό κατάθεσης, είτε είναι ταμιευτήριο είτε τρεχούμενος. Στην ουσία, με αυτήν ο καταθέτης έχει πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο στον τραπεζικό του λογαριασμό. Μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να να κάνει ανάληψη από το ΑΤΜ, αλλά και για αγορές είτε σε φυσικό κατάστημα είτε μέσω του Ιnternet, εφόσον το κατάστημα έχει λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα. Επίσης μπορεί να πραγματοποιήσει με αυτή σειρά συναλλαγών όπως είναι η πληρωμή ενοικίου, δόσης δανείου, φορολογικών υποχρεώσεων, εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας κ.λπ.

Οταν πραγματοποιούμε μία αγορά ή συναλλαγή τα χρήματα αφαιρούνται από τον λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται η κάρτα. Αν δεν υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό, η συναλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί μια και ο έλεγχος γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Οι χρεωστικές έχουν πάνω τους την ένδειξη VISA ή MasterCard. Μπροστά έχουν τυπωμένο έναν 16ψήφιο αριθμό, το ονοματεπώνυμο του κατόχου με λατινικούς χαρακτήρες και την ημερομηνία λήξης υπό τη μορφή μήνας/έτος.

Στην πίσω πλευρά φέρουν επίσης τον ίδιο 16ψήφιο αριθμό και έχουν αποκομμένα επιπλέον 3 ψηφία. Τα ψηφία αυτά είναι και το CVV, που είναι απαραίτητο για τις αγορές μέσω Διαδικτύου.

Αναλήψεις από τα ΑΤΜ
Κάθε χρεωστική κάρτα αντιστοιχεί σε έναν λογαριασμό με όριο ανάληψης 420 ευρώ την εβδομάδα.

Αν πρόκειται για κοινό λογαριασμό -με περισσότερους του ενός δικαιούχους- και ο κάθε δικαιούχος έχει δική του χρεωστική συνδεδεμένη με τον λογαριασμό, η εβδομαδιαία ανάληψη λογίζεται ανά κάρτα.

Αν ο καταθέτης έχει συνδέσει μία χρεωστική κάρτα με δύο διαφορετικούς καταθετικούς λογαριασμούς που διατηρεί στην ίδια τράπεζα, π.χ. ταμιευτήριο και τρεχούμενο, τότε το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης είναι 420 ευρώ.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ: Είναι η κάρτα την οποία εκδίδει η τράπεζα και η οποία έχει πιστωτικό όριο, ετήσια συνδρομή και υψηλό επιτόκιο με το οποίο τοκίζονται όλες οι συναλλαγές με αυτή. Δηλαδή ενώ με τη χρεωστική ο κάτοχός της ξοδεύει χρήματα που ήδη έχει, με την πιστωτική έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αγορές μέχρις ενός συγκεκριμένου ποσού όσο είναι και το πιστωτικό του όριο. Για παράδειγμα 3.000 ευρώ. Τις αγορές αυτές θα πρέπει να τις εξοφλήσει στην τράπεζα πληρώνοντας επιτόκιο, που σήμερα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 18%.

Ο κάτοχος της κάρτας έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αγορές ή αναλήψεις μετρητών στη χώρα κατοικίας του ή και στο εξωτερικό, ενώ έχει την ευχέρεια να εξοφλήσει την οφειλή του είτε σε μηνιαίες δόσεις είτε εφάπαξ. Στην περίπτωση τμηματικής εξόφλησης, επιβαρύνεται με τόκους επί του ανεξόφλητου υπολοίπου, ενώ στην εφάπαξ εξόφληση το κόστος περιορίζεται στη συνδρομή και τυχόν άλλα έξοδα (αναλήψεις μετρητών κ.ά.).

Το επιτόκιο για αναλήψεις μετρητών είναι συνήθως μέχρι και 2 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο για τις αγορές (π.χ. επιτόκιο αγορών 17%, επιτόκιο ανάληψης 19%).

Το πιστωτικό όριο της κάθε κάρτας καθορίζεται από την τράπεζα που την εκδίδει και εξαρτάται από την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη, αφού ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, καθώς και ο βαθμός ενημερότητας των λοιπών δανειακών του υποχρεώσεων.

Το τρέχον διαθέσιμο υπόλοιπο προσδιορίζεται αν από το πιστωτικό όριο αφαιρεθεί το ποσό των ανεξόφλητων οφειλών συν οι τόκοι επί αυτών των αγορών.

Επίσης τα τραπεζικά στελέχη συμβουλεύουν «για να μη χαθεί η μπάλα» ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας να ελέγχει και να καταγράφει τις δαπάνες που πραγματοποίησε με τη συγκεκριμένη κάρτα. Και ακόμα σημειώνουν ότι, επειδή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ηλεκτρονική απάτη, οι κάτοχοι των καρτών οφείλουν να ελέγχουν την κίνηση του χρησιμοποιηθέντος πιστωτικού ορίου. Βασική αρχή είναι κάθε μήνα να εξοφλείται το ελάχιστο ποσό οφειλής, διαφορετικά το επιτόκιο της κάρτας επιβαρύνεται και με επιτόκιο υπερημερίας (+2,5%).

Οι πιστωτικές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα προϊόν διευκόλυνσης -καθώς προσφέρουν άτοκη περίοδο 30 ημερών- μέχρι να φανεί η συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο statement που θα λάβει ο κάτοχος. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μετρητά -όπως οι χρεωστικές- και υπάρχουν εκτός από τα υψηλά επιτόκια και επιπλέον χρεώσεις αν ξεπεραστεί το πιστωτικό όριο.

Αιτήσεις
Μια οικογένεια μπορεί να έχει μία κύρια και μία ή περισσότερες «πρόσθετες» πιστωτικές. Στην περίπτωση αυτή το πιστωτικό όριο είναι ενιαίο για όλες τις κάρτες, άρα θα πρέπει να γίνεται καλό κοντρόλ στις συναλλαγές για να μην υπερφορτωθεί η κάρτα, ενώ ο μηνιαίος λογαριασμός, αν δεν πληρωθεί από τον κάτοχο της κύριας, θα πρέπει να εξοφληθεί από τους κατόχους των πρόσθετων καρτών. Το τελευταίο διάστημα μαλιστα, έχει παρατηρηθεί αύξηση των αιτημάτων για έκδοση πιστωτικών, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα εξόφλησης της κάθε δόσης μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις.

ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΡΤΑ: Εκδίδεται από μια τράπεζα στο όνομα του χρήστη και χρησιμοποιείται σαν πιστωτική κάρτα. Στην ουσία ο κάτοχός της προπληρώνει το ποσό το οποίο θα πιστωθεί και οι αγορές «επιτρέπονται», μέχρις εξαντλήσεως του ποσού αυτού. Η προπληρωμένη κάρτα προσφέρει καλύτερο προγραμματισμό και οικονομικό έλεγχο, αφού είναι «φορτωμένη» με συγκεκριμένο ποσό, που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Επίσης παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, σε περίπτωση υποκλοπής των στοιχείων σας, αφού η «χασούρα» περιορίζεται στο ποσό που έχει πιστωθεί. Η κάρτα όταν «αδειάσει» μπορεί να «ξαναγεμίσει». Δεν συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό και δεν έχει επιβαρύνσεις, πλην της χρέωσης που αφορά το κόστος της επαναφόρτισής της.

Η διαδικασία
Οι τράπεζες θα δίνουν τα στοιχεία

Ο συνδεδεμένος με τη χρεωστική κάρτα τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.

Η τράπεζα, στην οποία έχει εκδοθεί η πιστωτική ή έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός με τον οποίο συνδέεται η χρεωστική κάρτα, θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλο το περιεχόμενο κάθε βεβαίωσης. Ετσι το σύνολο των δαπανών θα εμφανίζεται προεκτυπωμένο στην ηλεκτρονική φορολογική του δήλωση και θα προκύπτει άμεσα αν καλύφθηκε ή όχι το αφορολόγητο όριο.

  • Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνεται φορο-μπόνους σε όσους φορολογουμένους, από το σύνολο των δαπανών πραγματοποιούν με κάρτα το 70% με 80%
  • Από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων μέχρι και σήμερα, η χρήση χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 125%

Πηγή: www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση