Πληρώνοντας με «πλαστικό» χρήμα

/
Ημερομηνία13 Ιούλ 2016
/

Μια νέα εποχή στην καθημερινότητα μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών θα φέρει από το 2017 το από καιρού αναμενόμενο νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις πληρωμές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της σύνδεσης του με το αφορολόγητο όριο.

AdTech Ad

Ο νέος νόμος θα ισχύσει από το 2016 αλλά ουσιαστικά θα εφαρμοστεί από το 2017. Η καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου έχει την αιτία της σε πολλά προβλήματα προσαρμογής που θα έπρεπε να επιλυθούν πριν μπει σε εφαρμογή.

Παρά την – αναγκαστική – εκτεταμένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που επέβαλαν τα capital control ένα χρόνο πριν, αγορά και καταναλωτές ήταν ανέτοιμοι να μετατρέψουν ένα έκτακτο καθεστώς, σε μόνιμο. Τα ειδικά μηχανήματα υποδοχής καρτών (POS) , απουσίαζαν από τα περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα και –κυρίως- στην επαρχία ενώ οι καταναλωτές δεν είχαν ακόμη αλλάξει την κουλτούρα του « πληρώνω με μετρητά» . Κάποιοι μάλιστα είχαν και συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με υπερφορτωμένες ή και κόκκινες κάρτες που απέτρεπαν την χρήση τους.

Ανέτοιμες σε ένα βαθμό ήταν και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες λόγω του χαμηλού σχετικά τζίρου που είχαν τα τελευταία χρόνια από το πλαστικό χρήμα , διατηρούσαν υψηλές χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτρέποντας επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από την χρήση τους.

Με το νέο νομοσχέδιο με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περνάμε στην νέα εποχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών η οποία φέρνει μαζί της:

Σύνδεση της χρήσης πλαστικού χρήματος το αφορολόγητο που κλιμακώνεται από τα 8636 ως τα 9500 ευρώ. Η σύνδεση με τις δαπάνες που θα γίνονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι: – Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει ο φορολογούμενος να μπορεί να αποδείξει δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 10% του εισοδήματός- Για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό δαπανών από ηλεκτρονικές συναλλαγές φτάνει στο 15%- Για εισόδημα από 20001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστά ανεβαίνει στο 20% – Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με ηλεκτρονικές συναλλαγές θα είναι 30%.

Την απελευθέρωση από τις έντυπες αποδείξεις . Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να κρατούν τα γνωστά κουτιά και τις σακούλες των αποδείξεων. Στο τέλος κάθε χρόνου οι τράπεζες οι οποίες έχουν εκδώσει την πιστωτικές ή τις χρεωστικές τους κάρτες θα πρέπει να στείλουν μια απόδειξη με το σύνολο των συναλλαγών ανά κάρτα για όλο το διάστημα του χρόνου . Αυτόματα θα ενημερώνεται και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων εσόδων

Κίνητρα και δώρα στους συνεπείς . Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.), καθώς και ακινήτων.

Χρήση της κάρτας παντού .Μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, γιατροί, δικηγόροι και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS. Επίσης, όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μηχανάκια POS. Για την αποτροπή των «απείθαρχών», όσων δηλαδή αρνηθούν να εγκαταστήσουν ειδικό μηχάνημα ή να δεχθούν κάρτα θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Καμπάνες για τους αδιάφορους. Αν τα ελάχιστα όρια δαπανών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν επιτευχθούν κατά την διάρκεια του χρόνου τότε ο φορολογούμενος χάνει το σύνολο του αφορολόγητου και πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ ανάλογα με το εισόδημα του.

Περιορισμούς στα μετρητά Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη με την οποία από 1ης Ιανουαρίου του 2017 οι συναλλαγές με μετρητά . θα επιτρέπονται έως του ποσού των 500 ευρώ, (από 1500 ευρώ σήμερα) αλλά για τις μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων συναλλαγές, το όριο σχεδιάζεται να τεθεί όριο συναλλαγών με μετρητά τα 50 ή τα 70 ευρώ.

Το νομοσχέδιο δεν θα φέρει τελικά και τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις . για τον οποίο αντιδρούν οι θεσμοί . Στην αρχική σκέψη του ΥΠΟΙΚ ήταν τα χρήματα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να συγκεντρώνονται σε ένα εκ των προτέρων δηλωμένο λογαριασμό της επιχείρησης . Μέσου του λογαριασμού αυτού η εφορία θα εισέπραττε άμεσα το ΦΠΑ αλλά τα υπόλοιπα χρήματα θα ήταν στην διάθεση του επιχειρηματία αφού δεν θα μπορούσαν να κατασχεθούν ούτε από τράπεζες αλλά ούτε και από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών. Το μέτρο θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφού θα παρείχε ρευστότητα στην επιχείρηση που εναλλακτικά προσφέρουν μόνο οι συναλλαγές στα μετρητά . Ωστόσο οι δανειστές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες προβλήματα στην έτσι κι αλλιώς προβληματική είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Το υπόλοιπο του 2016 θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή του μέτρου αφού για τα φετινά εισοδήματα η εφορία θα κάνει δεκτές τόσο τις έντυπες όσο και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το αφορολόγητο.

Ακόμη και το 2017 όμως υπάρχει πρόβλεψη να εξαιρεθούν σε πρώτη φάση τα άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών και ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι δύσκολα να εφαρμοστεί το μέτρο πριν περάσει ένα διάστημα.

 

 

 

Πηγή: www.forologikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση