Παρέμβαση Γ. Σταθάκη για τις χρεώσεις τραπεζών

/
Ημερομηνία18 Μαρ 2016
/

Να κατέβει κάτω του 1% το κόστος χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης, ενώ το υφιστάμενο κόστος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Στο μεταξύ εισάγεται το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες.

Αυτά ανάφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας χθες στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το κόστος χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Όπως είπε ο υπουργός, σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις οκτώ συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο. «Άρα, αυτό σημαίνει ότι η χρήση είναι επιθυμητή. Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επιδιώκει να επεκταθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και ταυτόχρονα παρακολουθεί πολύ στενά όλο το σύστημα των χρεώσεων».

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός για τη σχέση ανάμεσα στον προμηθευτή και στον καταναλωτή, έχει ενσωματώσει το υπουργείο την οδηγία για πλήρη απαγόρευση ο προμηθευτής να χρεώσει οτιδήποτε για χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής στον καταναλωτή.

Για τη σχέση του προμηθευτή με την τράπεζα το υπουργείο έχει ενσωματώσει όλες τις συναφείς ευρωπαϊκές οδηγίες.

Για τη σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την κάρτα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «εκεί οι χρεώσεις είναι ελαφρώς υψηλές, καθώς όλες οι κάρτες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι κάρτες του εξωτερικού. «Υπάρχει ένα κόστος, λοιπόν, το οποίο επιβαρύνει επιπρόσθετα αυτές τις συναλλαγές» και σημείωσε: «Τούτων δοθέντων, εμείς έχουμε φέρει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο να είναι επαρκές. Δεύτερον, εισάγουμε το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες».

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση