Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές συντάξεις

/
Ημερομηνία08 Ιούν 2016
/

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 40%, φέρνει σε πάνω από 200.000 συνταξιούχους η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αργά χθες το βράδυ. Οι περικοπές είναι αναδρομικές, από τις συντάξεις Ιουνίου που καταβλήθηκαν τον Μάιο. Μάλιστα, καθώς η διαδικασία είναι δύσκολη και απίστευτα γραφειοκρατική, η απόφαση προβλέπει την εφαρμογή της από τις πληρωμές του Αυγούστου και όπου δεν υπάρχουν στοιχεία από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου. Βέβαια, τα χρήματα από τον Ιούνιο και μετά θα ζητηθούν πίσω, αναδρομικά, σε ισόποσες δόσεις, έως το τέλος του χρόνου. Εως τον Σεπτέμβριο 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, στις οποίες η διαφορά των ήδη καταβαλλόμενων με τις νέες μειωμένες παροχές, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού, διατηρείται ως προσωπική διαφορά μετά το 2018. Αναλυτικά, η νέα απόφαση για τις επικουρικές ορίζει μικρότερο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%, βάσει του οποίου θα γίνει και ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Ορίζεται μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας συντελεστής επανυπολογισμού, που εφαρμόζεται επίσης στις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου. Κάθε καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη επανυπολογίζεται ως το γινόμενο του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης επί αυτού του συντελεστή επανυπολογισμού και η νέα σύνταξη προκύπτει από την καταβαλλόμενη σύνταξη προς τις συντάξιμες αποδοχές επί του συνολικού αριθμού ετών ασφάλισης.

Το ποσοστό μείωσης κάθε καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του ΕΤΕΑ υπολογίζεται από την ΗΔΙΚΑ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Σε τομείς που δεν υπάρχουν επαρκή ηλεκτρονικά δεδομένα, άμεσα, έως τις 31/7, δημιουργείται ομάδα συντάξεων που αναζητεί τα απαιτούμενα στοιχεία. Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών των ήδη καταβαλλόμενων πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής και της επανυπολογισθείσας διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο. Η προσωπική αυτή διαφορά αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών. Στην περίπτωση που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, καθώς και το άθροισμα κύριων και επανυπολογισθέντων επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, η επικουρική μειώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η περικοπή είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και καταβαλλόμενης επικουρικής του δικαιούχου δεν υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ.

Στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010, όπως ισχύει, και των παρ. 11,12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011. Στην πράξη, δεν υπολογίζονται οι ειδικές εισφορές που επιβλήθηκαν το 2012, καθώς έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Oσον αφορά τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.

Η διαδικασία της απόφασης εφαρμόζεται και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 13.5.2016, ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται εξ ολοκλήρου με τον νέο τρόπο που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

 
Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση