Ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας σε καταθέσεις, εισοδήματα, ακίνητα

/
Ημερομηνία12 Οκτ 2015
/

Σε αυτόματο ηλεκτρονικό «σκανάρισμα» των τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη «κρυφών» κεφαλαίων και εισοδημάτων και την άμεση είσπραξη των φόρων από το «μαύρο» χρήμα. Λίγο πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων με την επιβολή φόρου και την απαλλαγή από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις και την εφαρμογή του Περιουσιολογίου που θα «φακελώνονται» εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, δαπάνες διαβίωσης ακόμη και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα αυτοματοποιημένη εφαρμογή που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην εφορία.

 

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του Γ. Βαρουφάκη που προέβλεπε τη συγκρότηση επιτροπής για να καθορίσει τον τρόπο που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρωθούν με μια αυτόματη διαδικασία με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

 

Το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία (καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κ.α.) για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

 

Ολοι στο στόχαστρο
Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ο έλεγχος επικεντρωνόταν σε υποθέσεις και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες και ενδείξεις φοροδιαφυγής, στο εξής θα μπαίνουν στο «στόχαστρο» όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.

 

Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ) του κάθε φορολογούμενου.

 

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο και η αδικαιολόγητη περιουσία θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

 

Έργο της επιτροπής όπως ορίζεται στην νέα απόφαση είναι:

 

  • Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών των δεδομένων που έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες καθώς και στον προσδιορισμό του τρόπου διαβίβασης αυτών στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. και στη Γ.Γ.Π.Σ.
  • Η δημιουργία και αποστολή αιτημάτων στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για παροχή στοιχείων και την υποδοχή και τη φύλαξη των απαντήσεων από αυτά από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών.
  • Η δημιουργία βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., στην οποία θα αποθηκεύονται ασφαλώς τα στοιχεία, που θα διαβιβάσουν με ασφαλή τρόπο τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, δια της αξιοποίησης της διασύνδεσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., μέσω των ασφαλών υποδομών της Γ.Γ.Π.Σ.
  • Η αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δύναται να εξαχθούν ανά Α.Φ.Μ., ομάδες Α.Φ.Μ. ή και μαζικά ανά χρήση, τα εισοδήματα (δηλωθέντα, αδιάθετα), τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίες.
  • Η πρόσβαση, διαχείριση και επεξεργασία των παρεχόμενων, από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στοιχείων, διενεργείται από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, που υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Η δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική/οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ. κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ..
  • Η βελτίωση του «Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία φυσικού ελέγχου ενός εκάστου ερευνώμενου προσώπου.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση