Βαρουφάκης: Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ

/
Ημερομηνία12 Μαρ 2015
/

Έχω ακούσει φήμες πως η Γερμανία ήθελε την αντικατάστασή μου, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας «πως με αποδομούν επειδή τους πήγα κόντρα». Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, τόνισε. Η ΕΚΤ ακολουθεί μια πιο ασφυκτική πολιτική σε σχέση με το 2012, ανέφερε. Πώς θα γίνονται οι επαφές στην Αθήνα.

Βρισκόμαστε στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον ΟΟΣΑ και την διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην εκπομπή «OΝline» του Mega. Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Σαπέν ήταν εθιμοτυπική και ήταν η μοναδική στην ατζέντα. Δεν συνάντησα τον κ. Τόμσεν ή τον κ. Μοσχοβισί, αν και με τον τελευταίο έχω πολύ συχνή επικοινωνία, πρόσθεσε ο υπουργός οικονομικών.

Ξεκίνησε σήμερα μια έντονη συζήτηση μεταξύ των 4 θεσμών, θίξαμε μια σειρά από θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν η ημερήσια διάταξη και ο ορισμός της διαδικασίας. Συζητήσαμε επίσης τα δημοσιονομικά, υπογράμμισε.
Οι (τεχνικοί) διαπραγματευτές θα επισκέπτονται την Ελλάδα, διευκρίνισε. Οι επαφές θα γίνονται σε κάποιο χώρο, ένα ξενοδοχείο, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Αύριο έρχονται τα πρώτα κλιμάκια. Τα κλιμάκια θα είναι εμπειρογνώμονες που θα συνομιλούν με εμπειρογνώμονες, τόνισε.

«Δεν θα δείτε στην Αθήνα κάποιον όπως τον Κλ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε», είπε.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει τρεις στόχους: Ο πρώτος είναι να εξειδικευθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ο δεύτερος αφορά το τέλος της τετράμηνης συμφωνίας-γέφυρα, ενώ ο τρίτος είναι η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν, ώστε να υπάρχει μια αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Πρόσθεσε πως μεταξύ των στόχων είναι επίσης να εξασφαλίσουμε με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι την απαραίτητη ρευστότητα για τους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ ακολουθεί μια ασφυκτική πολιτική. «Το 2012 είχε μια πιο χαλαρή πολιτική από ότι σήμερα».

Για τις σχέσεις με Σόιμπλε

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι πρέπει να ερωτηθεί ο Γερμανός υπουργός οικονομικών για τις δηλώσεις που έχει κάνει.

Αποκάλυψε ότι ο Σόιμπλε του είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας. «Η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς. Έχω ακούσει φήμες πως η Γερμανία ήθελε την αντικατάστασή μου. Έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Mε αποδομούν επειδή τους πήγα κόντρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη συνάντησή μου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο επικεφαλής του Eurogroup μου είπε «ή δέχεστε το πρόγραμμα ή πέφτετε στα βράχια», υπογράμμισε.

Διέψευσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις στο Eugroup γινόταν σε διαφορετικά δωμάτια με τους κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. «Δεν ισχύουν αυτά», τόνισε.

Για ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει. Το 23% βέβαια είναι ιδιαίτερα υψηλό, και δεν μαζεύουμε τους φόρους. Μέχρι τον Ιούνιο ο ΦΠΑ δεν αλλάζει. Μετά θα γίνει μια νέα διαπραγμάτευση με στόχο τη μείωση και εξομάλυνση του ΦΠΑ.

Θα βάλουμε μπροστά τη διαδικασία του φορολογικού συμβουλίου το οποίο θα εκπονήσει μια μελέτη για ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα είναι σταθερό και που δεν θα αλλάξει όταν αλλάζει ο υπουργός.

Μπορούμε να παράξουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5% φέτος που θα είναι υπεραρκετό αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί

Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, κατά προτίμηση στη Βουλή. Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα υπό την έννοια ότι αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, ανέφερε.

Πηγή: euro2day.gr 

Αφήστε μια απάντηση