Αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ η προκαταβολή από το ΕΣΠΑ

/
Ημερομηνία14 Ιούλ 2015
/

Την αύξηση της προκαταβολής κατά 1 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής το πρωί της Δευτέρας. Πρόκειται για μέρος του συνόλου των χρημάτων που δικαιούται η χώρα μας μέχρι το 2020 από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 35 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο, «δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ως έκτακτο μέτρο την αύξηση του επιπέδου προχρηματοδότησης κατά 1 δισ. ευρώ, για την άμεση τόνωση των επενδύσεων». Το μέτρο, όπως προβλέπεται στη σχετική ανακοίνωση, «θα ρυθμιστεί από τους συννομοθέτες της Ε.Ε.», ενώ πρόσθετη δυνατότητα αποτελεί το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, που θα παράσχει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα».

Η προκαταβολή συνιστά μια πρόσθετη αύξηση της ήδη εγκριθείσας προκαταβολής που δικαιούται η χώρα μας στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, την οποία έχουμε λάβει και ανέρχεται στα 322 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία μάς δίνει τη δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, ως προχρηματοδότηση έναντι μελλοντικών δαπανών που θα κάνουμε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι το αναπτυξιακό πακέτο που έχει εγκριθεί για τη χώρα μας δεν προβλέπει νέα χρήματα, αλλά χρήματα που έχουν εγκριθεί ήδη μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω των οποίων η Ελλάδα θα λάβει την περίοδο 2014-2020 περί τα 19,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό των 19,5 δισ. ευρώ προστίθενται και αυτά που θα εισρεύσουν στη χώρα μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή οι άμεσες ενισχύσεις, που προορίζονται για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και οι οποίες υπολογίζονται στα 2-2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αθροίζοντας τελικώς τα 35 δισ. ευρώ της αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε.

Πρόσθετοι πόροι μπορούν να εισρεύσουν στη χώρα μας μέσω του λεγόμενου πακέτου Γιουνκέρ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 315 δισ. ευρώ. Το Ταμείο χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, αν και δεν προβλέπει κατανομή ανά χώρα, μπορεί να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και στην Ελλάδα.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση