Όλα τα μέτρα του «συμπληρωμένου» μνημονίου

/
Ημερομηνία17 Ιούν 2016
/

Όλα τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση στην τρέχουσα αξιολόγηση, τα συμπληρωματικά μέτρα με τον αυτόματο «κόφτη» των δαπανών ώς το 2019 και ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα – πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες εντάσσονται η πώληση του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το δημόσιο, οι μετοχοποιήσεις και πώληση μεριδίων από τις εταιρίες υδάτων (ΕΔΑΠ, ΕΥΑΘ), περιλαμβάνονται στα κείμενα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Τα κείμενα του μνημονίου εγκρίθηκαν σήμερα, Πέμπτης, από τον ESM ανοίγοντας το δρόμο για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης που αναμένεται το πρωί της Παρασκευής.

Φέρνουν μέτρα 5,6 δισ. ευρώ που καταγράφονται στο «συμπληρωμένο» μνημόνιο. Ορίζεται ότι ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, φέρνοντας νέα αποτίμηση κενού με την 2η αξιολόγηση.

Επίσης, αναφέρεται ότι απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να συνεννοείται, αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Τα μέτρα του μνημονίου φτάνουν σε ύψος τα 5,6 δι.σ ευρώ έως και το 2018, ενώ γίνεται αναφορά στα συνοδευτικά κείμενα για δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που θα φανεί κυρίως το 2018.

Όπως επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, «σήμερα εγκρίθηκε το επικυρωμένο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος, ούτως ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να υπάρξει και η τελική έγκριση». Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Οι κίνδυνοι

Όπως μεταδόθηκε, στα έγγραφα καταγράφονται σημαντικοί κίνδυνοι, πέντε στον αριθμό, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης που συνοδεύει τα κείμενα του «συμπληρωμένου» μνημονίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, από την Κομισιόν (Supplemental MoU, Compliance report, Asset Development Plan και Government Pending Actions).

Η Επιτροπή στο compliance report κάνει λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με:

  • την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,
  • ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,
  • το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και
  • την πιθανότητα μεγαλύτερων  επιπτώσεων από  παρατεταμένους κεφαλαιακούς  ελέγχους
  • η έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών, καθώς «θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Προστασία στελεχών Υπερταμείου

Η πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να είναι πιο μεγάλη από την αναμενόμενη, «αν η διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προστατεύει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών από αθέμιτες παρεμβάσεις» αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών.

Ουσιαστικά απευθύνεται με… κομψό τρόπο «σύσταση» για να λυθεί το ανοικτό πεδίο της νομικής προστασίας των εμπειρογνωμώνων και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Ταμείου. Αναφέρεται επίσης ότι μεγαλύτερο αποτέλεσμα συνδέεται και με το ενδεχόμενο να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή  επενδυτών και έτσι  υψηλότερα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Η Επιτροπή κάνει λόγο και για παράγοντες που μπορεί να στηρίξουν την οικονομία:

– «από μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».

«Συστήνεται» επίσης ότι αν υπάρχει συνεχής και αποφασιστική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, στην δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη  και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, «θα μπορούσε να υποστηριχθεί σαφώς το κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» και να στηρίζουν την ανάκαμψη των επενδύσεων».

 

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

Αφήστε μια απάντηση