«Ψαλίδι» έως 25% σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

/
Ημερομηνία25 Φεβ 2016
/

Μείωση έως 25% στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ φέρνει το σχέδιο υπολογισμού τους με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύουν για τις κύριες συντάξεις, δηλαδή με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους (ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης) και με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Σε αυτό το ύψος προβλέπουν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης ότι θα οδηγήσει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών και των εφάπαξ που προδιαγράφει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόσο στο -υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς- σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού όσο και στις «οδηγίες» τις οποίες έχει δώσει στα Ταμεία για να επανακαθορίσουν τα επίπεδα των παροχών τους.

Το βασικό σενάριο που φέρεται να προκρίνει το υπουργείο, προβλέπει τον υπολογισμό των επικουρικών και των εφάπαξ με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο θα καθοριστεί κατόπιν αναλογιστικών μελετών (ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες έτσι ώστε να μην προκύπτουν… ελλείμματα) και με βάση τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο.

Στελέχη των Ταμείων εκτιμούν ότι λόγω των ταμειακών «ανοιγμάτων» (το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης εκτιμάται ότι θα υποχρεωθεί να ρευστοποιήσει μέρος των αποθεματικών του για να καταβάλει χωρίς περικοπές τις επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου) οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που είναι σε… εκκρεμότητα. Και όχι μόνο για τις νέες (από 1/1/2016) αιτήσεις, υπό το καθεστώς του νέου Ασφαλιστικού. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Ταμείο Πρόνοιας έχει συγκεντρώσει 400 εκατ. ευρώ και, αν είχε οριστικοποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού, θα μπορούσε να πληρώσει 15.000 εφάπαξ σε σύνολο 40.000 που είναι σε καθυστέρηση.

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ 
Για τις επικουρικές συντάξεις το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής εισφορών. Για τις εκκρεμείς – σε καθυστέρηση έκδοσης επικουρικές συντάξεις, έχει ζητηθεί να δίνονται δύο τμήματα παροχής: Ενα τμήμα για τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών και δεύτερο τμήμα από 1/1/2015 με τον νέο τύπο.

ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ 
Για τα εφάπαξ το βασικό σενάριο προβλέπει, σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο που εστάλη στα Ταμεία Πρόνοιας προκαλώντας την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, ένα τμήμα της παροχής έως το 2013 με ενιαίο κανόνα για τον συντάξιμο μισθό (ολόκληρο τον εργασιακό βίο) και την επιστροφή εισφορών με χαμηλό επιτόκιο από το 2014 και μετά. Αλλο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει την έντοκη (με το επιτόκιο του Κοινού Κεφαλαίου που έχουν τα Ταμεία στην ΤτΕ) επιστροφή των εισφορών για ολόκληρο τον εργασιακό βίο.

ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 
Στο 30% ή 35% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η περικοπή στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Χωρίς να έχουν ακόμη ψηφιστεί, οι περικοπές ενσωματώθηκαν ως έσοδα στον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2016 οδηγώντας σε… πλεόνασμα 38,9 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε χθες η «Ημερησία».

 

 
Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση