Ανοιξε η εφαρμογή για διορθώσεις του Ε9

/
Ημερομηνία08 Δεκ 2015
/

Θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ του 2015 μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων

Λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 του 2015, τα οποία «φούσκωσαν» το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μπορούν πλέον να διορθώσουν οι φορολογούμενοι. Χθες άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 έτους 2015, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ του 2015. Ωστόσο οι διορθώσεις αφορούν μόνο στα στοιχεία του εντύπου Ε9 και όχι το έντυπο Ε2, με βάση το οποίο υπολογίζεται η έκπτωση 20% για όσους είχαν το 2014 «κενό» και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο. Για να γίνει διόρθωση στο Ε2 θα πρέπει να εκδοθεί νέα απόφαση, καθώς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2015 έχει ληφθεί υπόψη η εικόνα του Ε2 (και του Ε1 για το εισόδημα) όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 9 Οκτωβρίου 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτουμενα ακίνητα δεν είδαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ την έκπτωση 20%. Και αυτό γιατί ενώ πληκτρολόγησαν τη λέξη «κενό» στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (έντυπο Ε2) δεν επέλεξαν στο ηλεκτρονικό έντυπο την προσυμπληρωμένη ένδειξη «κενό» αλλά την ένδειξη «μίσθωση», με αποτέλεσμα το σύστημα να μην αναγνωρίζει ότι το ακίνητο ήταν «κενό» και να χορηγήσει στον φορολογούμενο την έκπτωση. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν τη διόρθωση στο Ε2 ή αν θα γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Άλλα συνηθέστερα λάθη που μπορούν να διορθώσουν οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό Ε9 αφορούν σε:

• Λανθασμένη δήλωση επιφάνειας, σε ακίνητα στα οποία έχει τακτοποιηθεί ο ημιυπαίθριος χώρος. Η επιφάνεια του ημιυπαίθριου θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά ως επιφάνεια κύριας χρήσης, και:

• Λανθασμένη δήλωση της επιφάνειας του οικοπέδου στα ακίνητα που δεν διαθέτουν οριζόντια ιδιοκτησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναγραφεί και η επιφάνεια του συνολικού οικοπέδου στη γραμμή ενός από τα δικαιώματα που υπάρχουν στο ακίνητο και δηλώνονται από τον ιδιοκτήτη.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση