Χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε η Τράπεζα της Ελλάδος
Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά από το εσωτερικό, την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προς τους θεσμούς για τη χαλάρωση των capital controls.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα συζήτηση επί της έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016. Συγκεκριμένα, η χαλάρωση θα προβλέπει:
• Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
• Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30%.
• Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.
• Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.
Οπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, είναι επίσης η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα. Στόχος, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται σε μία ημέρα από την υποβολή του αιτήματος ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται:
• H αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
• H αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την ανάγκη για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να φθάσει το 2018. Εκτίμησε, δε, ότι φέτος «θα υπερβούμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,5% του ΑΕΠ και ίσως φτάσουμε και σε διπλάσιο, αυτό βέβαια σε συνάρτηση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», με αποτέλεσμα να μην απαιτηθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας διαφώνησε με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτά που λέγονται περί αφελληνισμού. Αντιθέτως, είναι η καλύτερη ευκαιρία να μπουν στελέχη με βάση νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αντί να μιλάμε για αφελληνισμό, που δεν υπάρχει, να δούμε πώς θα έρθουν και ξένα funds και θα βάλουν τα λεφτά τους», ενώ τόνισε ότι «φυσικά και δεν είναι κοράκια τα ξένα funds».
«Αν δεν μπορείς, φεύγεις»
Σχετικά με το ζήτημα Μαρινόπουλου, ο διοικητής της ΤτΕ επέρριψε ευθύνη στην ιδιοκτησία της επιχείρησης, λέγοντας εμφατικά ότι «αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», σημειώνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο ο επιχειρηματίας που δεν μπορεί να βάλει άλλα χρήματα θα πρέπει να φύγει από τη μέση».
Για τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του κ. Τζ. Γκάλμπρεϊθ –καθηγητής και σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη– ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της. Δεν ξέρω αν αυτά που γράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αν και ξεκαθάρισε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος».
Πηγή: www.kathimerini.gr