Φόρος 21% για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού

/
Ημερομηνία17 Ιούν 2015
/

Στο 21% αποφάσισε να τοποθετήσει η κυβέρνηση τον συντελεστή φορολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και επενδύσεων στο εξωτερικό.

Στις 27 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement) στο πλαίσιο της οποίας οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν (χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν) χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα καταβάλουν φόρο με έναν συγκεκριμένο συντελεστή και θα λαμβάνουν ένα «κωδικό τακτοποίησης» για το ποσό το οποίο δήλωσαν. Για το ποσό αυτό το ελληνικό κράτος θα τους εξασφαλίζει την μη δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά όχι για άλλα ποινικά αδικήματα.

Τα ζητούμενα της σχετικής διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου ήταν το ποιος θα πρέπει να είναι ο συντελεστής φορολόγησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης και το εάν μια αντίστοιχη διαδικασία νομιμοποίησης – αποκάλυψης μη δηλωθέντων ποσών πρέπει να ισχύσει και για τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες.

Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία εξέτασαν το περιεχόμενο της διαβούλευσης και κατέληξαν πως ο συντελεστής φορολόγησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης θα πρέπει να είναι στο 21%.

Αν και δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη , εκτιμάται πως αντίστοιχος συντελεστής 21% θα ισχύσει για τη νομιμοποίηση μη δηλωθέντων καταθέσεων και για τις εγχώριες τράπεζες.

Σε δεύτερη φάση και αφού ψηφισθεί από την Βουλή η τροπολογία για τη Συμφωνία Εθελοντικής Αποκάλυψης η Ελβετική κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε οι ελβετικές τράπεζες να αποστείλουν επιστολή στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς σε αυτές με την οποία θα τους πληροφορούν για την σύναψη της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης με τις ελληνικές αρχές και θα τους ζητούν να προσκομίσουν, εντός του 2015, τον «κωδικό τακτοποίησης» ή άλλο πιστοποιητικό από τις ελληνικές φορολογικές αρχές που αφορά τις καταθέσεις τους.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Βαρουφάκης στα τέλη Μαΐου η εν λόγω επιστολή θα καθιστά σαφές ότι, σε περίπτωση που τα εν λόγω δικαιολογητικά (κωδικός τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό από ελληνική ΔΟΥ) δεν προσκομιστούν, ο τραπεζικός λογαριασμός θα κλείνει.

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση