Φόροι: Η πρόταση – σοκ των δανειστών που φέρνει νέο χαράτσι σε όλους

/
Ημερομηνία11 Μαρ 2016
/

Πρόταση-σοκ για μείωση μέχρι και 50% του αφορολόγητο ορίου που θα ισχύει όμως για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατέθεσαν χθες οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ και να αντικατασταθεί από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο όμως θα είναι χαμηλότερο και θα κινείται στα επίπεδα μεταξύ 5.000 – 8.000 ευρώ.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο. Επίσης θεωρούν άδικο ότι για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα. Επισημαίνεται ότι σήμερα έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ που μειώνεται για τα εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ αυξάνεται το εισόδημα και καταργείται απο τα 42.000 ευρώ και πάνω έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών αυτοί θα δουν το αφορολόγητο να μειώνεται και ετσι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν επιβάρυνση ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες κ.α θα έχουν όφελος αφού σήμερα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ

Οι δανειστές είχαν ήδη θέσει εδώ και καιρό τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην ελληνική πλευρά βγάζοντας κίτρινη κάρτα στην αύξηση των συντελεστών στα πολύ υψηλά κλιμάκια που εισηγούνταν η κυβέρνηση. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να μελετήσει τη πρόταση και να τη διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους Θεσμούς.

Απο τη μεριά της, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων

– Τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από τις 30.000 ευρώ.

– Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ για όσους εισπράττουν ενοίκια.

– Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου έως 9.500 ευρώ για τους αγρότες.

– Αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιφέρει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για το Σάββατο.

 

Στο μεταξύ σειρά συναντήσεων με τους θεσμούς θα έχει και σήμερα το οικονομικό επιτελείο, ενώ στο επικέντρο θα βρεθούν ο νέος φορέας δημοσίων εσόδων και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, τα κλειστά επαγγέλματα και η σύσταση νέου φορέα δημοσίων εσόδων.

Για το θέμα του δημοσιονομικού κενού καμιά πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της με τη κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι τα πρόσθετα έσοδα των 320 εκ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν είναι ανακαία για την επίτευξη των οικονομικών στόχων καθώς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των προβλέψεων.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση