Φορολογικό μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα

/
Ημερομηνία29 Ιούλ 2013
/

Νέους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά ξεκινά από αύριο το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως στον τομέα της εστίασης, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και κυρίως η μη έκδοση αποδείξεων.

Πιο συγκεκριμένα και για τους επόμενους μήνες, η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα χρησιμοποιήσει 4.000 ελεγκτές με στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τις κατηγορίες εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Η εκπαίδευσή τους, μάλιστα, θα γίνει από συναδέλφους τους που έκαναν επιμόρφωση στη Γαλλία.

Επιπλέον, το Σεπτέμβριο έρχεται νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο αλλάζει για ακόμη μια φορά το σύστημα συλλογής αποδείξεων, που πλέον θα περιλαμβάνει όλους τους φορολογούμενους, καθώς δεν θα συνδέεται με το αφορολόγητο. Ως εκ τούτου, ενώ φέτος υποχρέωση συλλογής είχαν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, από του χρόνου θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι αγρότες.

Μάλιστα, αν οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα η επιστροφή φόρου θα είναι διπλάσια, ενώ παράλληλα θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, κάτι που σήμερα είναι υποχρεωτικό μόνο για τις επιχειρήσεις.

Το κίνητρο θα αφορά είτε σε επιστροφή στους φορολογούμενους μέρους του ΦΠΑ που καταβλήθηκε για απόκτηση αγαθών και παροχή υπηρεσιών, είτε μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή 22%.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιλέγει στο τέλος κάθε χρονιάς ποιές από τις αποδείξεις και ποιά εκ των κατηγοριών επαγγελματιών θα μπαίνουν στη φορολογική δήλωση, ενώ κάθε χρόνο θα επιλέγονται και διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων.

Σημειώνεται πάντως ότι για φέτος το σύστημα δεν αλλάζει, και οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση