ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ MADE IN USA ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

/
Ημερομηνία13 Ιαν 2012
/

Φορολογικούς ελέγχους made in USA φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Το ύψος των καταθέσεων και οι δαπάνες με μετρητά που πραγματοποιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα προσδιορίζουν το ακαθάριστο εισόδημά τους. Πρόκειται για διάταξη «αμερικάνικου τύπου» που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και ουσιαστικά εισαγάγει τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος των φορολογούμενων.

Ειδικότερα, στη διάταξη προβλέπεται ότι κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου ενός επιτηδευματία μπορεί να γίνει η ανάλυση της ρευστότητάς του, η καθαρή θέση του, καθώς και το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων και των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει με μετρητά. Ουσιαστικά, ο φορολογικός ελεγκτής αξιοποιώντας την άρση του τραπεζικού απορρήτου που έχει ήδη συντελεστεί κατά τον φορολογικό έλεγχο αλλά και τη δυνατότητα που έχει πλέον να αντλεί στοιχεία για την καταναλωτική συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου (π.χ. αγορές ακριβών αντικειμένων, ταξίδια κτλ.) θα μπορεί να προσδιορίζει το ύψος του φορολογούμενου εισοδήματος του επιτηδευματία. 

Επίσης, με τον παραπάνω υπολογισμό θα προκύπτει ο αναλογών Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ενώ πριν καταλογιστεί ο επιπλέον φόρος ο φορολογούμενος θα καλείται σε ακρόαση.
Σημειώνεται ότι αυτού του τύπου οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται εδώ και δεκαετίες από την αμερικάνικη φορολογική υπηρεσία (IRS) και προφανώς με την εντολή της τρόικας υιοθετούνται και από το ελληνικό φορολογικό σύστημα. 

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο όσον αφορά το φορολογικό του σκέλος προβλέπει: 

-Όπως είχε αναφέρει από χθες το Capital.gr, την καθιέρωση αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων με 25%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φορολογούνται τα μερίσματα με βάση την φορολογική κλίμακα, η οποία θα προσέφερε ελάφρυνση για τους μερισματούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 26.000 ευρώ και θα επέβαλε επιβάρυνση για τους μερισματούχους με υψηλότερο εισόδημα. 

-Θεσπίζεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο έως και 60 δόσεις με απαλλαγή έως και το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης εξόφλησης. Η ελάχιστη δόση περιορίζεται στα 100 ευρώ.  Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Η ρύθμιση αναλυτικά έχει ως εξής: Εφάπαξ εξόφληση με απαλλαγή έως και 100% από τις προσαυξήσεις. Δύο – 12 δόσεις με απαλλαγή έως 90%, 13-24 δόσεις με απαλλαγή έως 75%, 25- 36 δόσεις με απαλλαγή 60%, 37-48 δόσεις με απαλλαγή 45% και 49-60 δόσεις με απαλλαγή 25%. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.

ΠΗΓΗ:CAPITAL.GR

Αφήστε μια απάντηση