Υπ. Δικαιοσύνης: Ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους επιστρέφουν «μαύρο χρήμα» Υπ. Δικαιοσύνης: Ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους επιστρέφουν «μαύρο χρήμα»

/
Ημερομηνία21 Ιαν 2014
/

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου καταθέτει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται, μεταξύ των άλλων και η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για τα κακουργήματα των νόμων που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας,
του τελωνειακού κώδικα, την προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και το πόθεν έσχες, καθώς και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα προβλέπεται ότι δικαιούχος χρηματικών απαιτήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους καθίσταται αυτοδικαίως το Δημόσιο και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά θα μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του Δημόσιου που θα τηρείται σε κάθε Τράπεζα.

Εξάλλου, σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όσοι επιστρέψουν «μαύρο χρήμα», όπως είναι χρήματα που προέρχονται από ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, υπεξαιρέσεις, απιστία, μίζες, φοροκλοπή, δωροδοκίες, απιστίες, κλπ, τα οποία, όμως, δεν έχουν δεσμευτεί, ούτε έχουν κατασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, τότε θα τύχουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης, σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ακόμη, θα υπάρξει πρόβλεψη και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε Τράπεζες του εξωτερικού.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση