Τσακλόγλου:Συμψηφισμός ΦΠΑ με όλες τις απαιτήσεις από το Δημόσιο Τσακλόγλου:Συμψηφισμός ΦΠΑ με όλες τις απαιτήσεις από το Δημόσιο

/
Ημερομηνία06 Δεκ 2013
/

Συμψηφισμό του ΦΠΑ με όλες τις απαιτήσεις των φορολογούμενων από τον δημόσιο τομέα εντός του 2014 προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου στην ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Φορολογική μεταρρύθμιση. Αξιολογώντας την πρόκληση του flat tax».
Παράλληλα ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι εντός του επόμενου έτους θα αξιοποιηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε μελέτη για την γραμμική φορολόγηση (flat tax) που πραγματοποιήθηκε από το ΙΟΒΕ και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Νίκο Καραβίτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος φορολόγησης, ενώ έγινε και γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση του ελληνικού φορολογικού συστήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακλόγλου, ο οποίος ουσιαστικά ανέγνωσε την ομιλία που είχε ετοιμάσει για την εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, που λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, παρουσίασε τα βασικά συστατικά της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, όπως είναι ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ο νέος κώδικας φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών και ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών και τόνισε ότι επιχειρείται η ηλεκτρονικοποίηση του φορολογικού μηχανισμού. Όπως είπε στόχοι είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η βελτίωσης της φορολογικής δικαιοσύνης, ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα και η εφαρμογή φόρου υπεραξίας στο εισόδημα φυσικών προσώπων.
Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην φορολόγηση από το 2015 του εισοδήματος των αγροτών, το οποίο κατά κανόνα σήμερα είναι αφορολόγητο. Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον η φορολογική πολιτική θα πρέπει να λειτουργεί λιγότερο ως εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, κάτι το οποίο θα γίνεται με βάση τις δαπάνες, όπως για παράδειγμα το επίδομα τέκνων που δίνεται από φέτος σε 900.000 οικογένειες.
Από την πλευρά του ο κ. Καραβίτης, παρουσίασε τη μελέτη για τη γραμμική φορολόγηση, σημειώνοντας ότι στα πλεονεκτήματά της είναι η απλότητα, η μείωση της φοροαποφυγής, ενώ στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται η έλλειψη «δικαιοσύνης» και τα ανεπαρκή δεδομένα για τη συνεισφορά του συστήματος στην ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που εφαρμόζεται από φέτος ανέφερε ότι ενέχει στοιχεία γραμμικού συστήματος, καθώς φορολογεί όλα τα εισοδήματα, διακρίνει πηγές εισοδημάτων και όχι πρόσωπα (π.χ. διαφορετικής μορφής νομικά πρόσωπα) και αντικαθιστά τις φοροαπαλλαγές με κοινωνικές δαπάνες.
Με μια σειρά στοιχείων που παρουσίασε έδειξε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν είναι ούτε δίκαιο καθώς δεν κατανέμει δίκαια το φορολογικό βάρος στα νοικοκυριά, ούτε αποτελεσματικό στην συλλογή εσόδων.
Επίσης, τόνισε ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη συλλογή έμμεσων φόρων και λιγότερο άμεσων. Όπως είπε τα έσοδα στην Ελλάδα από το φόρο εισοδήματος, υστερούν κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ από το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ στην έμμεση φορολογία είναι 5 μονάδες υψηλότερα.

Πηγή: www.enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση