«Τρύπα» στα έσοδα από τη φορολογία στο οκτάμηνο

/
Ημερομηνία09 Οκτ 2013
/

Η σημαντική αύξηση, κατά 31,8%, της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών στο οκτάμηνο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012, δίνει ανάσα στα κρατικά έσοδα που εισπράττονται μέσω ΔΟΥ, τα οποία, ωστόσο, συνεχίζουν να υπολείπονται των στόχων.

Τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν στο οκτάμηνο ανήλθαν σε  17,54 δισ. ευρώ, αποκλίνοντας κατά 5,7% έναντι του στόχου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο καθησυχάζει ότι έως το τέλος του έτους η απόκλιση θα έχει συρρικνωθεί, διαβεβαιώνοντας ότι άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες και οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πάντως τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται. Μόνο τον Αύγουστο προστέθηκαν οφειλές 1 δισ. ευρώ. Για αναμενόμενη εξέλιξη μιλά το υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι «η εικόνα αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως τους αμέσως επόμενους μήνες».

Τα στοιχεία για τα έσοδα

Σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ για το μήνα Αύγουστο ανήλθαν στα 2,74 δισ. ευρώ και εμφάνισαν απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο οκταμήνου, το συνολικό ποσό είσπραξης έφτασε τα 17,54 δισ. ευρώ και παρουσίασε απόκλιση της τάξεως του 5,7% έναντι του στόχου, απόκλιση που -όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών- αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο προς τα τέλη του έτους, οπότε εκτιμάται πως θα έχουν εισπραχθεί οι περισσότεροι από τους πρόσφατα βεβαιωθέντες φόρους (εισοδήματος και περιουσίας).

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα σημαντική αύξηση εμφάνισε η συνολική εισπραξιμότητα του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών (παλαιών και νέων). Συνολικά έχουν εισπραχθεί στο οκτάμηνο, από την κατηγορία αυτή, απαιτήσεις ύψους 1,833 δισ. ευρώ, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με το 2012 κατά 31,8%.

Ακόμη, προσθέτει το υπουργείο, στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες των εφοριών και των τελωνείων με τη σημαντική αύξηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης προς φορολογουμένους με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλο χρόνο καθυστέρησης, σε συνδυασμό με τους στοχευμένους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής, αποδίδουν.

Συγκεκριμένα, τονίζει το υπουργείο, τον Αύγουστο σημειώθηκε:

Μεγάλη αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης φορολογουμένων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν4152/2013. Το συνολικό υπόλοιπο βασικής οφειλής των ενταχθέντων σε αυτά αυξήθηκε κατά 48% (στα 379 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα). Αναμένεται δε ο ρυθμός της πάγιας ρύθμισης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους

Υπέρβαση στις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 10,4% του στόχου. Σε επίπεδο οκταμήνου η υπέρβαση ήταν της τάξης του 1,3%.

Εισροή 349 εκατ. ευρώ, έναντι 123 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (αύξηση 183%) εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους.

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Αύγουστο

Σε ό,τι αφορά το συνολικό χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σημειώνεται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 1,72% (ήτοι κατά 1,033 δισ. ευρώ) στο τέλος Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο, «στοιχείο που κυρίως αποδίδεται στην αναμενόμενη μηνιαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων από άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας)».

Το εν λόγω φαινόμενο, σημειώνει το υπουργείο, οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκαθαριστικών Εισοδήματος και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα) είχαν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως τους αμέσως επόμενους μήνες, προσθέτει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 61,214 δισ. ευρώ, έναντι 60,181 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών φυσικών προσώπων αυξήθηκαν από 21,646 δισ. ευρώ σε 22,339 δισ. ευρώ.

Δήλωση Χ.Θεοχάρη

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του οκταμήνου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Το οκτάμηνο αποτελεί κρίσιμη χρονική καμπή και στην ουσία σηματωρό της επίτευξης δύσκολών ετήσιων στόχων, ενός έτους ιδιαίτερα κρίσιμου για την ελληνική οικονομία.»

» Δεδομένης της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας στο σύνολο του, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η επίτευξη των στόχων μας είναι πλέον ορατή».
Πηγή :www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση