Τρεις προϋποθέσεις για άρση των capital controls

/
Ημερομηνία10 Ιούν 2016
/

«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις», αναφέρει η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Παπανδρέου.

Όπως εξήγησε η Λούκα Κατσέλη, «η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα».

Δεύτερη προϋπόθεση, πρόσθεσε, «είναι η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά και πιο φτηνά κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Αυτή, όπως είπε, «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Τρίτη και πιο σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα», και ανέφερε: «Από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».

Σε ό,τι αφορά στα δάνεια φυσικών προσώπων, η Λούκα Καστέλη σημείωσε ότι «οι τράπεζες ήδη από μόνες τους κάνουν γενναίες ρυθμίσεις, μέσω διαφόρων προϊόντων που προσφέρουν, προς όφελος των δανειοληπτών».

Σχετικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η Λούκα Κατσέλη είπε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς σε πολλά από αυτά εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκεί, χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων. Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

 

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

Αφήστε μια απάντηση