Τι τρέχει με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

/
Ημερομηνία27 Ιαν 2014
/

Οι προθέσεις για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης παραμένουν ζωντανές και από τις δυο πλευρές. Μόνο που οι πιθανότητες οι προθέσεις αυτές να μετατραπούν σε συμφωνία είναι λίγες αν όχι ελάχιστες.

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι την Ελλάδα με την Ελβετία χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση για τη σύναψη μιας συμφωνίας φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες. Μάλιστα, σημειώνουν ότι ακόμη και αν τελικά συναφθεί μια συμφωνία αυτή δεν θα έχει άμεσο εισπρακτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα καθώς και ότι θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (ακόμη και χρόνια) προκειμένου να αρχίσει να εισπράττει η Ελλάδα από τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ρίχνουν την ευθύνη για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στην ελβετική πλευρά. Σημειώνουν ότι οι Ελβετοί επικαλούνται μια σειρά από νομικά κωλύματα που δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα. Υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούν να συνάψουν με την Ελλάδα μια συμφωνία η οποία θα απέχει σημαντικά από όρους διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα τους με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα την Αυστρία. Επίσης, οι Ελβετοί διαφωνούν και με κάθε ελληνική πρόταση για αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Η όποια συμφωνία θα υπάρξει θα αφορά, σύμφωνα με τις ελβετικές απαιτήσεις τη φορολόγηση των καταθέσεων από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ελβετική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη και από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να αξιοποιεί τη λίστα Λαγκάρντ με τους Έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Οι Ελβετοί θεωρούν το συγκεκριμένο αρχείο προϊόν υποκλοπής το οποίο δεν θα έπρεπε να αξιοποιείται για φορολογικούς ελέγχους. Επίσης, προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συμφωνίας για τους Ελβετούς είναι η μη παροχή στοιχείων των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, εκτός και αν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Χθες είχαμε ένα επεισόδιο στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «FinanzNachrichten.de», η Ελβετία δεν πρόκειται συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Αυτό σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα δήλωσε η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών  Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.  Το δημοσιεύματα προκάλεσε κινητοποίηση στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης επικοινώνησε με τον Ελβετό ομόλογό του ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δηλώσεις αυτού του περιεχομένου δεν έχουν γίνει καθώς και ότι εκδόθηκε (όπως και έγινε) ανακοίνωση διάψευσης από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα ο Έλληνας υφυπουργός δέχτηκε πρόσκληση για άμεση μετάβασή του στην Ελβετία (αναχωρεί σήμερα) προκειμένου να προετοιμάσει και το έδαφος για την προγραμματισμένη επίσκεψη της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα. Η Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ αναμένεται να μεταβεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό της Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για μια συμφωνία φορολόγησης τόκων.

Πηγή:capital.gr

Αφήστε μια απάντηση