Τι ασφάλιστρα θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Το σχέδιο για «διορθώσεις»

/
Ημερομηνία13 Ιαν 2016
/

assets_LARGE_t_942_44385617Σχέδιο επιβολής κλιμακωτών ποσών ασφαλίστρων που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα και χωρίς…αντίκρισμα σε ό, τι αφορά τις παροχές για σύνταξη και ασθένεια όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, εξετάζουν τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

Μετά τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων και μπροστά στον κίνδυνο να…χαθούν έσοδα και για το Δημόσιο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης και τα επιτελεία τους άρχισαν να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Το στίγμα για τις τελικές αποφάσεις που, πάντως, θα πρέπει να κοστολογηθούν και να «κουμπώσουν» με τις προβλέψεις για την αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού, θα συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη με εκπρoσώπους και εμπειρογνώμονες των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Το διπλό στοίχημα είναι να μην υπάρχει κίνητρο απόκρυψης εσόδων και εισφοροαποφυγής για τους υψηλόμισθους και να «μπουν» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα οι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 75%) που δηλώνουν εισόδημα έως 7.500 ευρώ.

Aγρότες
Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους αγρότες που καταβάλουν χαμηλές εισφορές το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85% και από το 2017 (οπότε θα συνδεθούν τα ασφάλιστρα με το εισόδημα) να καταβάλλουν το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17% και από το 2019 και μετά το 20% προβλέποντας, ωστόσο, ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ το μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Τα σενάρια που συζητούνται προβλέπουν:

Την καθιέρωση μιας χαμηλής κατώτερης κατηγορίας ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες για τους νέους (από 0 έως 3 ή 5 χρόνια) επαγγελματίες και τους επιστήμονες.

Την επιβολή χαμηλότερων ποσών εισφορών, με πλαφόν ανά κλιμάκιο, για τα υψηλά εισοδήματα, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας που είναι η παρακράτηση 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο 9πλάσιο, 8πλάσιο, 7πλάσιο, 6πλάσιο, 5πλάσιο και 4πλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468,86 ευρώ). Σχετική πρόταση έχει υποβάλλει η ΕΣΕΕ ζητώντας, ταυτόχρονα, να μειωθεί η εισφορά ασθενείας που έχει οριστεί στο 6,95% επιβάλλοντας ασφάλιστρο 402,27 ευρώ το μήνα υπέρ του ΕΟΠΠΥ!

Μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο) αλλά, και τις δυο αυτές παραμέτρους ζήτησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας.
Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση