Τις επόμενες μέρες οι πρώτες προσκλήσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020

/
Ημερομηνία03 Ιαν 2016
/

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ολοκληρώνεται η προετοιμασία των προσκλήσεων των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που θα εκδοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης: «Καταφέραμε την πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2015, καθώς μέσα σε τρεις μόλις μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015), διατέθηκαν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τους αισιόδοξους στόχους των 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 που είχαμε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Συνολικά, το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισ. ευρώ (100% υλοποίηση του ΠΔΕ), διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες, εντός κι εκτός συνόρων, που κινδυνολογούσαν προεξοφλώντας την αποτυχία των προσπαθειών μας.

Επιτύχαμε να καλύψουμε τους στόχους απορρόφησης σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαιτέρως προβληματικών προγραμμάτων «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», παρά την απογοητευτική εικόνα που αυτά παρουσίαζαν όταν αναλάβαμε.

Επιπλέον εντός του 2015, εισέρευσαν στη χώρα 2,3 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής για τα προγράμματα της περιόδου 2007 – 2013, δηλαδή 250 εκατ. περισσότερα από το στόχο που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015. Τέλος, η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος, μεταξύ των 28 της ΕΕ, που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και υπέβαλλε ήδη αιτήματα πληρωμής για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Οι παραπάνω πολύ σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της συντονισμένης προσπάθειας η οποία καταβλήθηκε από τον Ιανουάριο του 2015 για την ενίσχυση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς επίσης και της επιτυχούς διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οδήγησε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Ελλάδα οι οποίες ψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2015.

Η εντατική προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Επικεντρωνόμαστε πλέον στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας των προσκλήσεων των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που θα εκδοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και θα αποτελέσουν μια πολύ σημαντική ένεση χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ελληνική οικονομία».

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση