Τα «ψιλά γράμματα» στη νέα δήλωση εισοδήματος

/
Ημερομηνία21 Μαρ 2016
/

Ανοίγει η πύλη για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά τις ρυθμίσεις για την απαλλαγή από τα τεκμήρια των χαμηλών εισοδημάτων και την εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης για τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.
Φέτος έχουν επέλθει μικρές αλλαγές στους κωδικούς του εντύπου, ενώ ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων θα λάβουν «φουσκωμένο εκκαθαριστικό». Οι φορολογούμενοι στο ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Οσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Οσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης σε κάθε περίπτωση.

  • Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.
  • Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.
  • Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών.
  • Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογένειας του φορολογουμένου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ, για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρ’οτες με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου 75% από 55%.
  • Φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν αυξημένη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
  • Σε εκκρεμότητα είναι και ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα αυξηθούν οι συντελεστές από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ).
  • Διατηρείται ο κωδικός 049 της δήλωσης για τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Ωστόσο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση από τη φορολογική νομοθεσία.
  • Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Ωστόσο, για να μην φορολογηθούν τα ποσά θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογουμένου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο.
  • Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να αναγράψει τα ποσά που δαπάνησε το 2015 για ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

 

 

Πηγή: www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση