Τα υπέρ και κατά της ρύθμισης για τις 100 δόσεις – Τι συμφέρει τους οφειλέτες

/
Ημερομηνία11 Νοέ 2014
/

Τα υπέρ και τα κατά της νέας ρύθμισης οφειλών μετρούν ήδη όσοι χρωστούν σε εφορίες και ταμεία. Η ρύθμιση αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και η κυβέρνηση τη θέτει άμεσα σε εφαρμογή, παρά τις ενστάσεις της τρόικα, για να μπορέσουν ένας στους δύο Έλληνες να εξοφλήσουν σε 72 ως 100 δόσεις τα χρέη τους.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά 3,3 εκατομμύρια πολίτες που χρωστούν περίπου 68 δισ. ευρώ στις εφορίες και περίπου 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες που χρωστούν συνολικά 19 δισ. ευρώ σε όλα τα ταμεία.

Υπό την “ομπρέλα” της ρύθμισης τίθενται και οι βεβαιωμένες και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες έως την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στα Ταμεία, μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις αρχές του προηγούμενου μήνα, δηλαδή οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Αυγούστου.

Διαφορετικοί οι όροι υπαγωγής και η διαδικασία

Αν και τα κίνητρα της ρύθμισης είναι κοινά σε εφορίες και ταμεία, αφού προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις εξόφληση έως 100 δόσεις, “κούρεμα” προσαυξήσεων έως 90% και μείωση επιτοκίου περίπου κατά το ήμισυ, η διαδικασία και οι όροι υπαγωγής είναι διαφορετικοί.

Επί της διαδικασίας:

  • Για τις οφειλές σε εφορίες έως το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει ειδική εφαρμογή του TAXIS για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ενώ
  • Για οφειλές σε Ταμεία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις επί τόπου στα Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τους όρους υπαγωγής:

  • Για τις οφειλές στα Ταμεία είναι προαπαιτούμενο η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από τον Οκτώβριο και μετά, ενώ
  • Για τις οφειλές στις εφορίες μπορεί να γίνει ή καταβολή ή ρύθμιση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Τι συμφέρει τους οφειλέτες, κατά περίπτωση

Όσοι έχουν παλιές οφειλές, δηλαδή πριν από το 2013, επειδή έχουν συσσωρευθεί πολλές προσαυξήσεις, τους συμφέρει -εάν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα- να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, αφού το “κούρεμα” των προσαυξήσεων είναι 50% και όχι σε 72 δόσεις αφού το “κούρεμα” περιορίζεται στο 30%.

Αντιθέτως, όσοι έχουν οφειλές από το 2013 και μετά, τους συμφέρει να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις με “κούρεμα” 90% ή 80% αντιστοίχως και όχι να καταβάλουν εφάπαξ με “κούρεμα” 100%, με δεδομένο ότι οι προσαυξήσεις είναι σχετικά περιορισμένες.

Για όσους είναι στη ρύθμιση της Νέα Αρχής και μπορούν να εξυπηρετούν τις 48 δόσεις, συστήνεται η παραμονή σε αυτήν, αφού έχουν ως κίνητρο επιπλέον “κούρεμα” 20% στις προσαυξήσεις, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής συσσωρευμένης οφειλής.

Όσοι δεν υπαχθούν στη ρύθμιση έως τις 31 Μαρτίου του 2015 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή των κατασχέσεων, το ίδιο και όσοι χάσουν τη ρύθμιση είτε επειδή δεν θα έχουν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές είτε επειδή δεν θα έχουν καταβάλει δόσεις της ρύθμισης. “Ανοχή” θα επιδειχθεί μόνο για όσους δεν καταβάλουν 2 δόσεις ή 1 δόση με καθυστέρηση δύο μηνών.

Πηγή: Mega

Αφήστε μια απάντηση