Τί κάνουμε σε περίπτωση που διαφωνούμε με τις αξίες ακινήτων του ΕΝ.Φ.Ι.Α.;
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι εντόπισαν λάθη στην αξία των ακινήτων ή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων ή έχουν ενδοιασμούς για τον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Μάλιστα είναι αρκετοί αυτοί που διαπιστώνουν ότι ενώ δεν υπήρχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση σε σχέση με το 2014 (σ.σ. δηλαδή το Ε9 τους δεν έχει αλλάξει διόλου και τα ακίνητα είναι ακριβώς ίδια), εντούτοις το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2015 είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό του έτους 20141.
ΙΙ. Διόρθωση σφαλμάτων
Τι γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις και πώς μπορούν να θεραπευτούν τα λάθη αυτά εφόσον όντως υφίστανται; Ας δούμε τι αναφέρεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1163/23.7.2015 σχετικά με το εν λόγω θέμα:
Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία κοινοποιείται ηλεκτρονικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4174/2013, όπως ισχύει, και αναρτάται στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο στο TAXISnet. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα (σ.σ. υπόδειγμα 7 που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης) και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος. Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου. |
ΙΙΙ. Υπόδειγμα αίτησης
Το υπόδειγμα για την υποβολή της ανωτέρω αίτησης είναι το κατωτέρω (σ.σ. θα το βρείτε συνημμένο στο παράρτημα της εγκυκλίου ΠΟΛ.1163/23.7.2015):
Συνεπώς, εάν έχετε διαπιστώσει λάθη στους ανωτέρω υπολογισμούς, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με συμπληρωμένο το ανωτέρω υπόδειγμα ανά χείρας, έχοντας φυσικά οπλιστεί με υπομονή, γιατί στις Δ.Ο.Υ. γίνεται κατά το κοινώς λεγόμενο το έλα να δεις, λόγω της αθρόας προσέλευσης του κόσμου για διάφορα θέματα, όπως για συμψηφισμούς οφειλών, κ.λπ.!
ΙV. Η έσχατη λύση
Οι φορολογούμενοι που δεν μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα που αναφέραμε ανωτέρω, είτε γιατί απορρίφθηκε η αίτησή τους για διόρθωση λαθών ή όταν αμφισβητούν γενικότερα την πράξη προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., έχουν και ένα άλλο όπλο στη φαρέτρα τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την ενδικοφανή προσφυγή. Όπως αναγράφεται και στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για την ακρίβεια):
Δηλαδή, οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ενός μηνός από την ημερομηνία κοινοποίησης του εκκαθαριστικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκειμένου να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή. Για το θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες μέσα από σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στον κόμβο με τίτλο Παραπληροφόρηση από μερίδα ΜΜΕ για προθεσμία 30 ημερών στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ
V. Μικρές προτάσεις που ίσως βοηθήσουν στην αποσυμπίεση της κατάστασης
i) Κατά την άποψή μας προκειμένου να μπορεί άμεσα ο φορολογούμενος να έχει μια εικόνα του τρόπου υπολογισμού τόσο του φόρου όσο και της αξίας των ακινήτων ή των εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων και να μην καταλείπεται ουδεμία αμφιβολία, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει πάνω στο σώμα του εκκαθαριστικού σημειώματος (σ.σ. πράξη προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού, έτσι ώστε να εντοπίζονται πιο γρήγορα τυχόν λάθη. Είναι πιστεύω πολύ απλό στην υπολοποίησή του από πλευράς υπουργείου Οικονομικών και συνάμα ιδιαιτέρως χρηστικό για τους φορολογούμενους και κυρίως για εμάς τους λογιστές (μην ξεχνάμε ότι έχουμε επωμιστεί και με τον έλεγχο της ορθότητας του ΕΝ.Φ.Ι.Α.), ώστε να έχουμε άμεσα την εικόνα των υπολογισμών. Άλλωστε, ο τρόπος υπολογισμού είναι ένας πολλαπλασιασμός δεδομένων και ουσιαστικά μέσα σε από μία γραμμή θα εντοπίζουμε τυχόν λάθη ή θα επιβεβαιώνουμε εύκολα την ορθότητα των υπολογισμών του υπ. Οικ. (ειδικά στην αξία των ακινήτων).
ii) Να καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσες τροποποιήσεις δηλώσεων Ε9 αφορούν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την αναγραφή ή τη διόρθωση του αριθμού παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., τη διόρθωση του αριθμού της οδού του ακινήτου -εφόσον δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον υπολογισμό της αξίας-, τη συμπλήρωση της στήλης 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 με τον κωδικό 8 «κενό κτίσμα» (σ.σ. δείτε το σχετικό άρθρο για το λόγο συμπλήρωσής του κωδικού αυτού που αρκετοί τον αγνοούν: Η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά ποσοστό 60% στα ημιτελή κτίσματα ), καθώς και σε άλλες περιπτώσεις από τις οπίες δεν επηρεάζεται η αξία των ακινήτων ή ο φόρος. Η ποινή αυτή δεν έχει νόημα σε τέτοιες περιπτώσεις και ουσιαστικά τιμωρεί τους φορολογούμενους που ουσιαστικά δεν έκαναν και κανένα τραγικό λάθος που επηρεάζει τα δημόσια έσοδα.
iii) Να γίνεται άμεσα επανεκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. όταν υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για οποιοδήποτε λόγο, (ακόμη και προκειμένου για να υπολογιστεί η μείωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα), εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που πρέπει να γίνεται έλεγχος για μειώσεις δηλαδή πάνω από 300,00 στο φόρο, όπως δηλαδή είχε γίνει και πέρυσι. Βέβαια, όπως αναφέρθηκε σήμερα (σ.σ. 4.11.2015) σε σχετική ανάρτηση της επιστημονικής ομάδας του κόμβου -μετά από επικοινωνία που είχε με αρμόδια στελέχη του υπ. Οικ.-, Δεν θα γίνει νέα εκκαθάριση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., όμως εμείς φρονούμε πως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα από την ηγεσία του υπ. Οικ. προκειμένω να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών.
________________________________________
[1] Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα η αξία της ψιλής κυριότητας η οποία ορθά αλλάζει όταν έχει αλλάξει η ηλικία του επικαρπωτή και ταυτόχρονα μεταβάλλεται το κλιμάκιο υπολογισμού αυτής, κ.α.
Πηγή: www.taxheaven.gr