Τέσσερις εκκρεμότητες για να ξεκινήσουν οι φετινές δηλώσεις

/
Ημερομηνία09 Φεβ 2016
/

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τεχνικής άποψης το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν επιλυθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα σε νομοθετικό επίπεδο.

Πρόκειται από πολύ απλά πράγματα, όπως το πότε θα πληρωθεί ο φόρος που θα προκύψει από το νέο εκκαθαριστικό μέχρι και το τι θα γίνει με την ενεργοποίηση των τεκμηρίων για όσους πενιχρά εισοδήματα, όπως για παράδειγμα μερικά ευρώ από τόκους καταθέσεων.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και πρέπει να διευθετηθούν νομοθετικά με τη ψήφιση διατάξεων στη βουλή ή την έκδοση υπουργικών αποφάσεων είναι:

– η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον τύπο και το περιεχόμενο των βασικών εντύπων της φορολογικής δήλωσης, όπως τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3
– νομοθετική παρέμβαση η οποία να καθορίζει τον χρόνο πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να πληρωθεί ο φόρος σε τρεις ή και τέσσερις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούνιο ή ακόμη πιο νωρίς, τον Μάιο.

– οδηγίες για τους φορολογούμενους που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης προκειμένου να προχωρήσουν σε σχετική μεταβολή της οικογενειακής τους κατάστασης στο τμήμα Μητρώου της εφορίας.
– διάταξη που θα αντιμετωπίζει το  πρόβλημα υπερφορολόγησης για τους φορολογούμενους που δηλώνουν πολύ περιορισμένα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, επιδοτούμενα σεμινάρια ή τόκους καταθέσεων μερικών ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά κυρίως φοιτητές, ανέργους και όσους συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας. Εάν δεν κατατεθεί η διορθωτική ρύθμιση οι φορολογούμενοι αυτοί θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη διάταξη που υπήρχε εξέπνευσε στα τέλη του 2014.

Πηγή: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση