Σύνδεση φορολογικών εκπτώσεων με τις κάρτες

/
Ημερομηνία28 Ιαν 2016
/

Σύνδεση των φορο-εκπτώσεων με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» προβλέπει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η Εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει δηλώσει ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές. Για να εφαρμοστεί άμεσα το σχέδιο «πλαστικό χρήμα» το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα καθορίζεται:

  • Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS.
  • Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
  • Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Εξετάζεται από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.
  • Οι δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο. Μεταξύ των δαπανών θα περιλαμβάνονται: αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους το «πλαστικό χρήμα». Ετσι εξετάζεται όσοι ξεπεράσουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων να κερδίζουν διάφορα δώρα όπως αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακίνητα.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα χρειάζεται αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ύψους 9.500 ευρώ (δηλαδή το 38% του εισοδήματός του). Στην περίπτωση που έχει δαπάνες 12.000 ευρώ θα εντάσσεται στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους. Τέλος με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα καθιερώνεται ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, στον οποίο θα πιστώνονται αποκλειστικά οι εισπράξεις που προέρχονται από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών μέσω «πλαστικού χρήματος».

Πηγή: www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση