Σύνδεση ταμειακών μηχανών με την εφορία
Σε νέα εποχή εισέρχεται η φορολογική διοίκηση από το 2017, καθώς η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών οδηγεί αφενός στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφετέρου συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα», ξεκινά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis.
Οπως προκύπτει από το άρθρο 69 του νομοσχεδίου, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα στοιχεία των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι χειρόγραφες αποδείξεις θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ.
Εκκρεμότητα χρόνων
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ» ότι επί της ουσίας, με την παρούσα διάταξη γίνεται πράξη έπειτα από πολλά χρόνια η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΔΕ. Οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζουν τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και όχι μόνο, αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων. Ετσι θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της συναλλαγής και η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ελέγχει τον τζίρο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει και τους κλαδικούς ελέγχους που σχεδιάζει η ΓΓΔΕ, καθώς θα μπορεί να έχει μία καλή εικόνα της αγοράς και να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις και ποιοι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου.
Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών που υποτίθεται ότι υποβάλλονται σε μηνιαία βάση από τις υπόχρεες επιχειρήσεις (ο νόμος εφαρμόζεται διασταλτικά και με καθυστερήσεις).
Εν αναμονή απόφασης
Το μόνο ανησυχητικό στο σχέδιο νόμου είναι ότι δεν παρέχονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου, όπως επίσης και η ημερομηνία έναρξης της διασύνδεσης των ταμειακών με το Τaxis. Οπως αναφέρεται στον νόμο, οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Είναι άγνωστο, λοιπόν, πότε θα εκδοθεί η απόφαση και αν θα μεσολαβήσουν εκλογές που μπορούν να αναστείλουν την εφαρμογή του μέτρου.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2013 όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τo Τaxis (είχε ψηφισθεί νόμος από το 2011 και είχε γίνει η προεργασία από επιτροπές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών). Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του server, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Πάντως, στο διάστημα της μιας εβδομάδας 600 φορολογικοί μηχανισμοί ΕΑΦΔΣΣ και ταμειακές μηχανές νέου τύπου έστελναν δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών. Τον Ιανουάριο του 2014 διακόπηκε η αποστολή των δεδομένων των ταμειακών μηχανών στη ΓΓΠΣ και αποφασίστηκε απλά να υποβάλλονται συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.
Αυτό που αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η φορολογική διοίκηση διαθέτει την υποδομή και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου, το οποίο θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις.
Πηγή: www.kathimerini.gr