Στο τραπέζι η μείωση επικουρικών

/
Ημερομηνία10 Μαρ 2016
/

Ενστάσεις και διαφωνίες σε τέσσερα κομβικά σημεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών, κατά την πρώτη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ανοίγοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για μειώσεις τόσο των παλαιών όσο και των νέων συντάξεων. Με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να επιδιώκει να αφήσει το «καυτό» θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων για το τέλος, η χθεσινή πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν ενδεικτική της δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει, αφού για πρώτη φορά οι επικεφαλής του κουαρτέτου εξέφρασαν ανοικτά τις διαφωνίες τους. Και όπως φάνηκε, διαφωνούν σε όλα.

Τι ζητούν οι θεσμοί

Μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε μικρότερες συντάξεις, αλλά και πιο ανταποδοτικό σύστημα ζητούν οι θεσμοί. Εκφράζουν ενστάσεις για τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώντας ότι έτσι «ξηλώνεται» η όποια προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου συστήματος εισφορών, ίδιο για όλους. Ζητούν διευκρινίσεις για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθεια επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα εισοδήματα των συνταξιούχων πριν από το 2002. Και βέβαια εγείρουν ξεκάθαρα θέμα μείωσης επικουρικών συντάξεων και ουσιαστικής εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή οποιουδήποτε άλλου μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του υπερ-επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η συζήτηση με τους θεσμούς κατά τις επόμενες ημέρες θα δομηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

• Την αρχιτεκτονική του συστήματος, το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. «Αυτοί ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών και εμείς επιδιώκουμε τη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, δείχνοντας την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

• Τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησαν να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στο σύστημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όποιοι καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές θα λάβουν και μικρότερη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

• Τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» από το 2018. Αν και πρόκειται για το πλέον «καυτό» θέμα, καθώς «φωτογραφίζει» τις περιπτώσεις που υπάρχει περιθώριο μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι θέμα περικοπής δεν τέθηκε και ότι τα προβλήματα είναι σημαντικά αλλά τεχνικά.

• Τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να δώσει μάχη για τη διάσωσή τους, δεν άνοιξε τα χαρτιά της από την πρώτη συνάντηση. Για τον λόγο αυτό το θέμα εμφανίζεται ως το μεγαλύτερο «αγκάθι», με τους πιστωτές να ζητούν περικοπές εδώ και τώρα. Το θέμα συνδέεται άμεσα τόσο με την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών, την οποία φαίνεται πως απορρίπτει κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και με το ευρύτερο μείγμα περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Εκτός από τις μειώσεις στις επικουρικές, μπαλαντέρ για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι τόσο οι μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα Δημοσίου όσο και στο πλαφόν των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

 

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση