ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΑΣ ΣΑΡΤΖΕΝΤ ΚΑΙ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΣΙΜΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2011

/
Ημερομηνία10 Οκτ 2011
/

Οι αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς κέρδισαν σήμερα το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2011 για την εργασία τους στη μακροοικονομία.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει θεσπίσει το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε πως με τη βράβευση των δύο οικονομολόγων αναγνωρίζεται “η εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία”, ενώ επεσήμανε ότι η εργασία τους έβαλε τα θεμέλια για τη σύγχρονη μακροοικονομική ανάλυση.

Οι δύο άνδρες “ανέπτυξαν μεθόδους για να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της οικονομικής πολιτικής και διαφόρων μακροοικονομικών μεταβλητών, όπως το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, οι επενδύσεις και η εργασία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

“Πιστεύω ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησα και τις οποίες ανέπτυξε ο Τομ είναι σημαντικές ώστε να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από την κακή κατάσταση” στην οποία βρίσκεται τώρα η παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Σιμς μιλώντας μέσω τηλεφώνου στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ακαδημία μετά την ανακοίνωση της βράβευσής τους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: “Αυτό που θα κάνω είναι να κρατήσω για λίγο τα χρήματα και να σκεφτώ”. Ο Σιμς δήλωσε ότι δεν περίμενε να κερδίσει παρά την έντονη φημολογία που τον ήθελε να βραβεύεται και πρόσθεσε ότι “δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος” καθώς μοιράζεται το βραβείο με τον συμπατριώτη του Σάρτζεντ.

Ο Τόμας Σάρτζεντ, 68 ετών καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, “αρχικά μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των συστηματικών μεταβολών της πολιτικής”, διευκρίνισε η Ακαδημία.Ο Κρίστοφερ Σιμς, 68 ετών καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, “επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα σοκ επιδρούν σε ολόκληρη την οικονομία”, πρόσθεσε.

 ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση