Στον ‘πάγο’ πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ενώ έχουν επιλεγεί οι δικαιούχοι

/
Ημερομηνία09 Μαρ 2015
/

“Παγώνει” μέχρι νεοτέρας το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ / ΤΕΙ έως 29 ετών και το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας.

Αιτία σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr είναι οι πολλές παραλείψεις στη δημιουργία του προγράμματος, που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εργασίας και προτίθεται να διορθώσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, ενώ έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις στην εφαρμογή του προγράμματος, εντούτοις δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ οι επιλαχόντες ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μορφή πινάκων.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ», διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει κενά, σε βασικά σημεία του, όπως είναι στην ένδειξη ειδικότητας. Δηλαδή, δεν μπορεί να φανεί ποια είναι η ειδικότητα των ωφελούμενων και αν αυτή μπορεί να ταυτιστεί με το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, που προωθείται. Αποτέλεσμα να παρατηρείται ο κίνδυνος να υπάρξει σύγχυση σε σχέση με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, που θα κληθούν να καλύψουν είτε το σκέλος της κατάρτισης, είτε το σκέλος της εξειδίκευσης.

Επίσης, διαπιστώθηκε από την πρόσκληση προς τους παρόχους ότι είναι έτσι διατυπωμένη, που αποκλείονται μικρές επιχειρήσεις, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), καθώς και μικρά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα απασχόλησης, που θα κρύβει «σκιές» και θα δημιουργεί ομάδες ωφελούμενων και αδικημένων. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις προς το υπουργείο είναι πολλές, μιας και οι άνεργοι περιμένουν πώς και πώς έστω και για ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης για να βγουν από το αδιέξοδο της ανεργίας, η νέα ηγεσία του υπουργείου δείχνει αποφασισμένη να ελέγξει την παραμικρή λεπτομέρεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων και να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο πιθανές αδικίες, με όποιο τίμημα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται τρόποι για να εξευρεθούν πόροι που θα αξιοποιηθούν για νέα προγράμματα απασχόλησης, μιας και από το ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, καλύφθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε εμπροσθοβαρή προγράμματα. Μόνο που η νέα ηγεσία διαπιστώνει ότι πολλά από αυτά τα προγράμματα στοίχισαν πανάκριβα και δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία, τόσο στο σκέλος της εκτίμησης για μελλοντική μόνιμη απασχόληση των συμμετεχόντων σε αυτά, όσο και για συνολική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, για ωφελούμενους και επιχειρήσεις.

Πηγή: news247.gr

 

Αφήστε μια απάντηση