Σταϊκούρας: Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ Σταϊκούρας: Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ

/
Ημερομηνία05 Δεκ 2013
/

Νέες αποστάσεις από τον προϊστάμενό του υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την άποψη του πρώτου ότι δεν υπερφορολογούνται οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μιλώντας κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 ο κ. Σταϊκούρας αν και επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα τα έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο», ωστόσο δήλωσε ότι «είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία που επικαλέστηκε, το 2013:

  • Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας «είναι επίσης αλήθεια ότι οι “πραγματικοί» φορολογικοί συντελεστές” (effective tax rates), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο». Και διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλήθειες αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται» (εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου Ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%).

Και εκτίμησε ότι «η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί, όπως άλλωστε και γίνεται, γι’ αυτό και η βελτίωση στο σχετικό ποσοστό κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, στο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής». «Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογούμενων. Φορολογούμενοι, που έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους», υπογράμμισε.

Πηγή : www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση