Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό
Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει αυτήν την εβδομάδα η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών εντός και εκτός συνόρων.
Από τη μια εντείνονται οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τις προωθούμενες ρυθμίσεις και από την άλλη οι πληροφορίες από το μέτωπο των δανειστών επιμένουν πως η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή κι επίπονη. Δεν είναι τυχαία όσα είπε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος σημείωσε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν οι δανειστές δεν δεχτούν την ελληνική πρόταση.
Κομβικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει το ΔΝΤ, τα στελέχη του οποίου εμφανίζονται να επιμένουν στη σκληρή γραμμή των περικοπών και της αλλαγής του μείγματος των μέτρων. Οι διαφοροποιήσεις και οι ενστάσεις ξεκινούν από την ποσοτικοποίηση των μέτρων και φτάνουν μέχρι την ουσία τους. Στο «μέτωπο» των εισφορών, για παράδειγμα, οι δανειστές φέρονται να διαφωνούν με την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5%, ώστε να μην περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ εκφράζουν ενστάσεις και για το νέο σύστημα εισφορών.
Διαφωνίες εντοπίζονται και στη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως είναι υψηλή (στα 384 ευρώ), ώστε να δίδεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Εκπρόσωποι των δανειστών περιγράφουν το εφάπαξ ως «πολυτέλεια» για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ζητούν ακόμη μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών, ενώ εκτιμούν πως η μετάθεση των βαρών στους νέους συνταξιούχους και η προστασία «αδικαιολόγητα υψηλών» συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στην προσαρμογή της δαπάνης.
Η κυβέρνηση από την άλλη θεωρεί πως η αύξηση εισφορών που προτείνει είναι μικρή και μπορεί να γίνει δεκτή από το κουαρτέτο, ενώ κάνει λόγο για καλό κλίμα με τους θεσμούς. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, που συμμετείχε στη Διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για το μέλλον της εργασίας και είχε διμερείς επαφές με ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους έπεισε για την ορθότητα του νομοσχεδίου και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους. «Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή. Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους. Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας, με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα, είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης» υπογράμμισε ο ίδιος.
Οι κοινωνικοί φορείς
Στο μεταξύ, φουντώνει το εσωτερικό μέτωπο με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Οι αγρότες βρίσκονται επί ποδός πολέμου και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις για το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο θεωρούν εξοντωτικό. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν συνδυαστικά το ζήτημα της εισφοροδοτικής και φοροδοτικής ικανότητας των επαγγελματιών. Ο κ. Κατρούγκαλος σε χθεσινές δηλώσεις του είπε πως η επιβάρυνση δεν θα πρέπει να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα για το εισόδημα των επαγγελματιών.
Πηγή: www.ethnos.gr