Σημαντικές εκπτώσεις στην εφάπαξ εξόφληση ενοικίων ενός έτους

/
Ημερομηνία18 Σεπ 2015
/

Εως δύο ενοίκια λιγότερα τον χρόνο μπορούν να εξασφαλίσουν πλέον αρκετοί ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Οπως αναφέρουν πολλοί μεσίτες, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να καταγράφεται μια νέα τάση στην αγορά των ενοικιάσεων, βάσει της οποίας οι έχοντες κάποιες οικονομίες ενοικιαστές επιτυγχάνουν σημαντικές εκπτώσεις, εφόσον προτείνουν στους ιδιοκτήτες την εφάπαξ εξόφληση των ενοικίων όλου του έτους.

«Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια από επιτήδειους ενοίκους, οι οποίοι, αν και διαθέτουν χρήματα, αρνούνται συστηματικά να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου, είναι πλέον πολύ πιο πρόθυμοι να δεχθούν τέτοιου είδους διακανονισμούς, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν τα έσοδά τους για το σύνολο του έτους, χωρίς να αγωνιούν για το αν θα τα εισπράξουν», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αποφεύγει και τη διαδικασία της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, βάσει σχετικής ρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες συναλλαγές έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, με τις εκπτώσεις να διαμορφώνονται σε 10-15%, ανάλογα με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Πρόκειται για έκπτωση που αναλογεί σε 1-2 δωρεάν ενοίκια τον χρόνο. Μοναδικό εμπόδιο σε τέτοιες συμφωνίες είναι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που έχουν καταστήσει αρκετούς ιδιοκτήτες επιφυλακτικούς στο να γεμίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, φοβούμενοι τυχόν κούρεμα των καταθέσεών τους στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, πλέον, όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε ενοικιάσεις κατοικιών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες στέγασής τους, με τη ζήτηση μάλιστα να στρέφεται σε κατοικίες μεσαίας/καλής ποιότητας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην προσπάθεια όλο και περισσότερων ενδιαφερόμενων να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών στα μισθώματα των ενοικίων. Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, τα ενοίκια των κατοικιών στην Αττική έχουν υποχωρήσει κατά 7-8% κατά μέσον όρο, ενώ, σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, εκτιμάται ότι, παρά την υψηλότερη ζήτηση για ενοικιάσεις, όσο υποχωρεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, τόσο θα μειώνονται και οι τιμές ενοικίασης. Αλλωστε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι θα εισπράξουν τα οφειλόμενα, παρά να συμφωνήσουν σε ένα υψηλότερο τίμημα, το οποίο όμως δεν θα εισπραχθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της ουσίας η αγορά των ενοικίων έχει «σβήσει» την αύξηση που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στο επίπεδο των αρχών του 2000, καθώς οι συνολικές απώλειες από το 2011 έως σήμερα εκτιμάται ότι διαμορφώνονται σε 40% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, από το 2000 έως και το 2008, δηλαδή σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση