Σε ιστορικά χαμηλά το ισοζύγιο ίδρυσης επιχειρήσεων

/
Ημερομηνία19 Φεβ 2016
/

Νέα ιστορικά χαμηλά προσεγγίζει το ισοζύγιο ίδρυσης επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα η προσωρινή εκτίμηση της ΕΛΣΑΤ δείχνει ύφεση πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη, που θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο με τίτλο «Παιδεία και Πολυφωνία για μία ανοικτή οικονομία», που κυκλοφόρησε χθες.

Χαρακτηρίζει διάλυση της ιδιωτικής τηλεόρασης το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς και αφιερώνει μεγάλο μέρος της επισκόπησης στην Παιδεία, με αφορμή τις πενιχρές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στην έρευνα PISA του ΟΟΣΑ, καθώς κατατάχθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις, κάτω από τα 2/3 των 65 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αναλυτικότερα για την Οικονομία, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι το μέγεθος της ύφεση «θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα για το 2016».

Υπογραμμίζει τη μείωση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιανουάριο -μήνα πάντως με παραδοσιακά αρνητικές ροές καθώς μειώνεται η εποχική απασχόληση- σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση που κατέγραψαν οι καθαρές εγγραφές επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, τόσο τον Δεκέμβριο 2015 όσο και τον Ιανουάριο 2016. Εξάλλου το τέταρτο τρίμηνο του 2015 συνεχίστηκε η πτώση των τιμών των ακινήτων, η οικοδομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο μειώθηκε για έκτο συνεχή μήνα, ενώ επιμένει ο αποπληθωρισμός.

Όσον αφορά στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, οι αναλυτές του ΣΕΒ εκτιμούν ότι η δημοπράτηση περιορισμένου αριθμού αδειών δεν προάγει τον ανταγωνισμό και δεν δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και προσφοράς νέων υπηρεσιών, ότι θα επιφέρει υψηλότερο κόστος λειτουργίας, τεχνολογική απαξίωση των επενδύσεων και έλλειμμα πολυφωνίας.

«Τέσσερις πάροχοι και 400 εργαζόμενοι ανά πάροχο είναι συνταγή διάλυσης της ιδιωτικής τηλεόρασης», αναφέρει ο ΣΕΒ και τονίζει ότι ο νόμος μπορεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον ανταγωνισμό, την παράκαμψη του ΕΣΡ, τις τεχνικές προδιαγραφές και την αλόγιστη διοικητική παρέμβαση.

«Η οιονεί κρατικοποίηση της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικών και εργατικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια θα δημιουργήσει de jure και de facto ολιγοπώλιο» αναφέρει ο ΣΕΒ και προειδοποιεί ότι το πιθανό έλλειμμα πολυφωνίας θα πλήξει το πολιτικό σύστημα και θα μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τέλος, για την Παιδεία ο ΣΕΒ σημειώνει ότι οι χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στην έρευνα Pisa, σε ανάγνωση, μαθηματικά και επιστήμες καταγράφουν την αποτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να προετοιμάσει τη νεότερη γενιά για ένα κόσμο, όπου τα παιδιά άλλων χωρών αποκτούν περισσότερες δεξιότητες. Ετσι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων θα είναι πιο εκτεθειμένος στις πιέσεις που ασκεί η μετανάστευση θέσεων εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων.

«Η κακή οργάνωση του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος, παρά τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό διδασκόντων και το υψηλό κόστος ανά μαθητή αφήνει πίσω τα παιδιά, δείχνει την πλήρη αποτυχία της χώρας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού», τονίζει η έρευνα.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση