Σε επτά μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

/
Ημερομηνία08 Μαρ 2016
/

Το «πράσινο» φως από το κουαρτέτο των Θεσμών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων που ισχύει σήμερα περιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

  • Φορολογικές δηλώσεις – εξόφληση φόρου: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. «Το υπουργείο προσπαθεί να πείσει τους Θεσμούς έτσι ώστε η πληρωμή του φόρου φυσικών προσώπων να γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις αντί τριών διμηνιαίων που ήταν την προηγούμενη χρονιά» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Αλεξιάδης, μεταφέρεται τώρα στα μέσα του μήνα, με τον υπουργό να προαναγγέλλει ήδη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Όπως ανέφερε χθες, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος περίπου από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου και στο τέλος Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 30 Απριλίου και η καταβολή του φόρου εισοδήματος γίνεται σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο). Σε περίπτωση που η εξόφληση του φόρου γίνει φέτος σε επτά μηνιαίες δόσεις, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου και η τελευταία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, για να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος αλλά και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. «Είναι σαφές ότι έχουμε καθυστερήσει. Για παράδειγμα στις φορολογικές δηλώσεις έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει για να τελειώσουμε και πιο νωρίς και να πάει πιο ομαλά και η πορεία των εσόδων και των πληρωμών. Η ευθύνη είναι δική μας», παραδέχθηκε ο υπουργός.

  • Αποδείξεις – πλαστικό χρήμα: Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει τη διασύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. «Πρέπει να επεκτείνουμε με κάθε τρόπο τις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να συνδέσουμε το αφορολόγητο που δικαιούνται οι πολίτες με ένα συγκεκριμένο ποσό που θα καταναλώσουν με πλαστικό χρήμα», επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης, για να προσθέσει ότι μέχρι να έρθει στη Βουλή η διάταξη για το πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι πρέπει να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις.
  • Τρία νομοσχέδια: Τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν τις επόμενες ημέρες τρία φορολογικά νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το φορολογικό που εμπεριέχει τη διάταξη για τη σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο και το τρίτο που αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων χρημάτων.

Στη Βουλή
Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει τη διασύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ο κ. Αλεξιάδης πρόσθεσε ότι μέχρι να έρθει στη Βουλή η διάταξη για το πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι πρέπει να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις.

Με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει πιθανότατα από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση