Πώς να πληρώσετε τους φόρους που έρχονται σε πολλές δόσεις

/
Ημερομηνία28 Ιούλ 2016
/

Η πρώτη προθεσμία για την εκπλήρωση μιας μεγάλης φορολογικής υποχρέωσης, αυτής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, έχει πλησιάσει… επικίνδυνα και κάθε επόμενος μήνας θα είναι χειρότερος από την άποψη φορολογικών βαρών. Μόνο που στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς οι φορολογούμενοι στις υποχρεώσεις τους έχουν κάποια αρωγή από τις τράπεζες αλλά και από την ίδια την εφορία.

Αύριο λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν. Μπορούν όμως να αποφύγουν τις περιπέτειες με τον κίνδυνο κατασχέσεων από την εφορία. Έχουν στη διαθεσή τους δυο δυνατότητες:

– να προχωρήσουν στην εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας τραπέζης κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων. Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα 9 έως 12 άτοκων δόσεων ενώ προσφέρουν στους πελάτες τους και τα δώρα των προγραμμάτων συλλογής πόντων. Προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Δεν είναι υποχρεωτικό να εξοφληθεί το σύνολο του φόρου με την κάρτα αλλά ξεχωριστά η κάθε δόση που λήγει. Έτσι, η περίοδος εξόφλησης των οφειλών παρατείνεται για πολλούς μήνες

– να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που τους προσφέρεται μέσω του taxisnet.  Προϋπόθεση είναι το ποσό να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει την αίτηση χειρόγραφα στην εφορία. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Με τη ρύθμιση χρεώνεται ετήσιο επιτόκιο 8,76% ετησίως ενώ για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την οποία υποβλήθηκε αίτηση θα πρέπει η πρώτη δόση να εξοφληθεί μέσω τραπέζης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την αίτηση. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%.

 

Πηγή: www.forologikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση