Πώς να κερδίσουμε από το πλαστικό χρήμα

/
Ημερομηνία05 Νοέ 2013
/

Φόροι, τέλη κυκλοφορίας, πετρέλαιο θέρµανσης και άλλες υποχρεώσεις µπορούν να πληρωθούν εµπρόθεσµα, ακόµη και µε κέρδος, χρησιµοποιώντας ως «όπλο» τις πιστωτικές κάρτες.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδροµείο ήρθε µήνυµα για την πληρωµή µιας ακόµη δόσης από το φόρο εισοδήµατος του 2013. Κατέφτασε και το ειδοποιητήριο για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2014, ενώ η ασφάλεια αυτοκινήτου λήγει. Η δεξαµενή του πετρελαίου θέρµανσης έχει αδειάσει, ενώ οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν. «Ρευστό» αρκετό δεν υπάρχει και ο εργοδότης καθυστερεί να πληρώσει. Τουλάχιστον, η πιστωτική κάρτα έχει «υπόλοιπο» και επιτρέπει στον κάτοχό της να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του, να µεταθέσει τις πληρωµές του για έξι, εννέα ή και 12 µήνες, και όλα αυτά χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε τόκους. Οχι, αυτός ο πελάτης δεν είναι ο «αγαπηµένος» της τράπεζας, καθώς δεν αφήνει κέρδος στο ταµείο της. Ας µην είναι αρεστός, τουλάχιστον βγαίνει κερδισµένος.

Λόγω κρίσης, οι κάρτες «κλείνουν» η µία µετά την άλλη. Οι συναλλαγές µε πλαστικό χρήµα περιορίζονται και εκείνες µε µετρητά αυξάνονται. Οι τράπεζες δίνουν όλο και περισσότερα κίνητρα για τη χρήση των καρτών -άτοκες δόσεις, εκπτώσεις και ευκολίες πληρωµής-, διότι εκτιµούν ότι, αν αυξηθεί και πάλι η χρήση της πιστωτικής, όλο και κάποιο υπόλοιπο θα µείνει ως οφειλή προκειµένου να επιβληθεί και ο αντίστοιχος τόκος.

Οµως όλο και περισσότεροι συνειδητοποιηµένοι καταναλωτές γνωρίζουν πια και εκµεταλλεύονται τις κάρτες προς όφελός τους. Ας δούµε πώς.

Ψωνίζεις τώρα, πληρώνεις 40 ηµέρες µετά
Στο λογαριασµό της πιστωτικής αναγράφεται η ηµεροµηνία έκδοσής του και η ηµεροµηνία πληρωµής του. Αυτές οι δύο ηµεροµηνίες συνήθως έχουν απόσταση δύο εβδοµάδων. Φροντίστε οι αγορές σας να γίνονται µία-δύο ηµέρες µετά την ηµεροµηνία έκδοσης. Με αυτόν τον τρόπο οι συναλλαγές αποτυπώνονται στον επόµενο λογαριασµό και εσείς κερδίζετε χρονικό περιθώριο πέντε-έξι εβδοµάδων για να αποπληρώσετε.

Ούτε ένα ευρώ υπόλοιπο
?εν αφήνετε ούτε ένα λεπτό του ευρώ ανεξόφλητο και καταβάλλετε εµπρόθεσµα ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Μόνο έτσι εξασφαλίζετε ότι δεν θα πληρώσετε τόκους. Αν αγοράσετε προϊόν αξίας 500 € και πληρώσετε εµπρόθεσµα τα 450 €, θα επιβαρυνθείτε µε τόκους επί των 500 € και όχι επί των 50 € που είναι το υπόλοιπο της οφειλής.

Βενζίνη µε πιστωτική
Οι εκπτώσεις φτάνουν στο 3% επί της τιµής λιανικής, κάτι που σηµαίνει ότι µπορείτε να κερδίσετε έως και πέντε λεπτά το λίτρο. Αυτό που γλιτώνει ο καταναλωτής το επιβαρύνονται ο πρατηριούχος και η εταιρεία εµπορίας πετρελαιοειδών.

Πετρέλαιο θέρµανσης µε έκπτωση και σε έξι άτοκες
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν αγοράζουν οι πολλοί πετρέλαιο θέρµανσης δεν είναι τόσο η τελική τιµή λιανικής (σ.σ. άλλωστε, αν ληφθεί υπόψη και το επίδοµα, η επιβάρυνση περιορίζεται κοντά στα 90 λεπτά), όσο η έλλειψη ρευστότητας. Από τη συνεργασία των τραπεζών µε τις εταιρείες εµπορίας πετρελαιοειδών έχει προκύψει πρόγραµµα αποπληρωµής του πετρελαίου θέρµανσης σε έξι άτοκες δόσεις και µε έκπτωση 3%. Ας υποθέσουµε ότι ο λογαριασµός της πιστωτικής εκδίδεται κάθε 20 του µήνα. Θα αγοράσετε πετρέλαιο θέρµανσης αξίας 1.000 € στις 21 Νοεµβρίου και θα πληρώσετε µε την πιστωτική. Επιτόπου θα σας γίνει έκπτωση 3% επί της αξίας του πετρελαίου θέρµανσης, ήτοι 30 €. Ο λογαριασµός θα έρθει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και θα σας καλεί να εξοφλήσετε την 1η από τις έξι δόσεις (ύψους 161 €) µέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2014. Μέχρι τότε όµως, εσείς θα έχετε εισπράξει (εφόσον το δικαιούστε) και το επίδοµα θέρµανσης, που για τη συγκεκριµένη συναλλαγή µπορεί να φτάσει στα 280 €. Αρα, το χέρι στην τσέπη στην πραγµατικότητα θα το βάλετε στα µέσα Φεβρουαρίου του 2014, όταν θα λήγει και η δεύτερη δόση. Τη συναλλαγή, εφόσον οι δόσεις καταβάλλονται εγκαίρως, θα την εξοφλήσετε τον Ιούνιο του 2014.

Αποπληρώστε τα τέλη κυκλοφορίας το καλοκαίρι
Το σύστηµα του Taxis για τα τέλη του 2014 ανοίγει την επόµενη εβδοµάδα. Αυτά θα καταβληθούν µαζί µε το φόρο πολυτελείας, ο οποίος επιβαρύνει τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών, µέχρι το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση µη αποπληρωµής, το πρόστιµο είναι το ισόποσο των τελών. Μέσω πιστωτικής, παρέχονται τρεις ή και έξι άτοκες δόσεις, που σηµαίνει ότι η αποπληρωµή µπορεί να γίνει τον Ιούνιο του 2014.

Εκπτωση 50% στο… κινητό

Οσο περισσότερο χρησιµοποιείτε την πιστωτική κάρτα, τόσο µεγαλύτερη έκπτωση κερδίζετε στο λογαριασµό του κινητού. Αν πληρώνετε βενζίνη και σούπερ µάρκετ µε πλαστικό χρήµα φτάνοντας το λογαριασµό στα 800 € το µήνα, η χρέωση του κινητού µπορεί να µειωθεί κατά 16 € (2% επί των µηνιαίων συναλλαγών). Αυτή η έκπτωση µπορεί να αντιστοιχεί ακόµη και στο 50% ενός µέσου λογαριασµού κινητής τηλεφωνίας.

Ασφάλεια αυτοκινήτου σε 12 δόσεις

Στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα επιβάλλεται πρόστιµο τουλάχιστον 500 €, ενώ αφαιρούνται και οι πινακίδες. Οι ασφαλιστικές δέχονται πλέον την πληρωµή των ασφαλίστρων ακόµη και σε 12 άτοκες δόσεις.

Φόρος εισοδήµατος του 2013 στο τέλος του 2014

Στις 31 ?εκεµβρίου εκπνέει η προθεσµία πληρωµής του φόρου εισοδήµατος για το 2013. Οι περισσότεροι θα πρέπει να καταβάλουν ή το 33% ή το 50% του συνολικού φόρου. Με την πιστωτική κάρτα αυτή η οφειλή µπορεί να καταβληθεί σε έξι, εννέα ή και 12 δόσεις, ανάλογα µε την τράπεζα που έχει εκδώσει την πιστωτική σας κάρτα.

Αξιοποιώντας σωστά το πιστωτικό όριο

Η κάρτα δεν µπορεί να «αντέξει» όλες αυτές τις συναλλαγές, καθώς θα σας κόψει το «πιστωτικό όριο», το οποίο µάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχει υποστεί µείωση από τις ίδιες τις τράπεζες. Θα πληρώσετε µε την κάρτα την υποχρέωση η οποία αν µείνει απλήρωτη θα σας κάνει τη µεγαλύτερη ζηµιά. Είναι προτιµότερο να καταβάλλετε τέλη και ασφάλεια του αυτοκινήτου, παρά την τελευταία δόση του φόρου εισοδήµατος, η οποία, αν µείνει απλήρωτη, επιβαρύνεται µε προσαυξήσεις 1% το µήνα.

Τα µετρητά στην… κάρτα

Η κάρτα σας βρίσκεται στο «πλαφόν». ?ιαθέτετε 1.000 ευρώ µετρητά για να καλύψετε τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν. Αν το κάνετε, θα εξακολουθήσετε να πληρώνετε τόκο στην τράπεζα για την οφειλή που έχετε συσσωρεύσει στην κάρτα (εκεί όπου τα επιτόκια φτάνουν στο 16 – 17%). Ποια εναλλακτική υπάρχει; Με τα µετρητά να αποπληρώσετε µέρος του χρέους στην κάρτα και την υποχρέωση να την καλύψετε µε το «πλαστικό χρήµα», καθώς αυτό θα σας εξασφαλίσει άτοκες δόσεις. Τι θα κερδίσετε; Τους τόκους που αντιστοιχούν στο χρέος που θα εξοφλήσετε και χρόνο για να µαζέψετε χρήµατα.

Η κρίση «ψαλίδισε» 3,5 εκατοµµύρια κάρτες

Το 2008 φτάσαµε στο σηµείο να έχουµε στα πορτοφόλια µας περισσότερες πιστωτικές κάρτες από όσες οι Γερµανοί. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρνουν τους Ελληνες, µία χρονιά πριν ξεσπάσει η µεγάλη ύφεση, να µοιράζονται περίπου επτά εκατοµµύρια πιστωτικές κάρτες όταν, την ίδια χρονιά, ολόκληρη Γερµανία είχε µόλις… 3,2 εκατοµµύρια (σ.σ. οι Γερµανοί έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα και χρησιµοποιούν κυρίως τις χρεωστικές κάρτες, οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατ.). Το «πλαστικό χρήµα» ερχόταν ταχυδροµικώς στο σπίτι µε συστηµένη επιστολή και εµείς, ανυποψίαστοι για τις συνέπειες, το χρησιµοποιούσαµε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα χρέη σε πιστωτικές έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2008, κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Ηταν η χρονιά που η µία στις δύο συναλλαγές πληρωνόταν µε πλαστικό χρήµα.
Η ύφεση είχε ως αποτέλεσµα να σκάσει και αυτή η «φούσκα». Μέσα σε µια πενταετία απενεργοποιήθηκαν περισσότερες από 3,5 εκατοµµύρια πιστωτικές. Κάποιες καταστράφηκαν µε πρωτοβουλία των κατόχων τους, ενώ αρκετές ακυρώθηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες, σε µια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόµενο των «κόκκινων» οφειλών. Η αξία των συναλλαγών έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 40%. Αν το 2008 χρησιµοποιούσαµε κάρτα για να χρηµατοδοτήσουµε αγορές 7,7 δισεκατοµµυρίων ευρώ, το 2012 είχαµε ήδη πέσει στα 4,5 δισ. ευρώ. Οσο για τα χρέη, περιορίστηκαν από τα 10 δισ. στα 6 δισ. ευρώ. Κάποιες οφειλές αποπληρώθηκαν, κάποιες άλλες «αναχρηµατοδοτήθηκαν» (οι κάτοχοι των καρτών οδηγήθηκαν στο να εκταµιεύσουν δάνεια µε προσηµειώσεις ακινήτων, για να επιτύχουν µικρότερο επιτόκιο και χαµηλότερη δόση) και κάποιες άλλες διαγράφηκαν ύστερα και από προσφυγή στο νόµο περί προσωπικής πτώχευσης.
Η ύφεση δεν επέφερε µόνο ποσοτικές αλλαγές, αλλά και ποιοτικές. Σύµφωνα µε στοιχεία στελεχών της τραπεζικής αγοράς, ποσοστό περίπου 60% των σηµερινών κατόχων αποπληρώνουν πριν λήξει ο λογαριασµός ολόκληρο το ποσό της οφειλής και όχι ένα µέρος ή µόνο την «ελάχιστη καταβολή», όπως συνέβαινε σχεδόν καθολικά µέχρι και την προ-µνηµονιακή περίοδο. Στην προκειµένη περίπτωση, η πλειονότητα έχει δίκιο, καθώς και απαλλάσσεται από την καταβολή τόκων, και καταφέρνει να µεταθέσει χρονικά την πληρωµή υποχρεώσεων που, για διάφορους λόγους, είναι ανελαστικές.

Πηγή : kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση