Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση
Τις επιπτώσεις σε καταθέτες, δανειολήπτες, μετόχους, κατόχους ομολόγων και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά τα αποτελέσματα του stress test και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου παρουσιάζει σήμερα η «Κ» μέσα από ορισμένες βασικές ερωτήσεις – απαντήσεις. Παράλληλα περιγράφει τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
– Πόσα χρήματα θα χρειαστούν τελικά οι τράπεζες;
– Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, οι τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο της άσκησης και 14,4 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο. Οι τράπεζες για να διατηρήσουν σε σημαντικό βαθμό την αυτονομία τους θα πρέπει να αντλήσουν από επενδυτές το έλλειμμα που αντιστοιχεί στο βασικό σενάριο, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ. Στην πράξη το ποσό αυτό μειώνεται, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προαιρετικές δημόσιες προτάσεις για την ανταλλαγή ομολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει με κοινές μετοχές (Alpha 1 δισ., Eurobank 900 εκατ., Πειραιώς 600 εκατ., Εθνική 800 εκατ. ευρώ.). Ετσι, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων, Alpha και Eurobank υπερκαλύπτουν το βασικό σενάριο, ενώ η Εθνική μειώνει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου στα 800 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στο 1,6 δισ. ευρώ. Πρωταρχικός στόχος των τραπεζών είναι να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια ώστε να μη χρειαστούν καμία κεφαλαιακή βοήθεια από τον δημόσιο τομέα.
– Αφού τα αποτελέσματα του stress test ήταν θετικά, υπάρχει ελπίδα να μην έχουν επιπτώσεις οι ομολογιούχοι;
– Οχι. Σύμφωνα με τον νόμο, αν οι ομολογιούχοι (υψηλής και χαμηλής διαβάθμισης) δεν συμμετάσχουν στις προτάσεις ανταλλαγής και η τράπεζα χρειαστεί έστω και 1 ευρώ κρατικής βοήθειας, τότε θα ενεργοποιηθούν αυτόματα διαδικασίες για τη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές. Η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς δεν πρόκειται απλά για κρατική βοήθεια, αλλά για πρόσθετη κρατική βοήθεια.
– Τι θα γίνει αν μια τράπεζα δεν κατορθώσει να αντλήσει τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου;
– Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί σε κατάσταση “εξυγίανσης”, οι ζημίες θα επιμεριστούν στους μετόχους και τους ομολογιούχους και η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ με κοινές μετοχές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και τους δανειολήπτες.
– Υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων;
– Κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ως μοναδικό στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2015 ώστε να κλείσει οριστικά κάθε συζήτηση για «κούρεμα» καταθέσεων. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνδέουν την αποδέσμευση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση με την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλεία. Σε περίπτωση που εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στην πρόοδο της αξιολόγησης, είναι πιθανό να υπάρξουν περιπλοκές και στην ανακεφαλαιοποίηση.
– Ποια είναι τα επόμενα βήματα των τραπεζών;
– Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν στη σύγκλιση γενικών συνελεύσεων για τη λήψη αποφάσεων για αύξηση κεφαλαίου. Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και βάσει του ενδιαφέροντος των επενδυτών θα προσδιοριστεί η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών. Οι αυξήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
– Το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, θα συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου;
– Στόχος είναι η συμμετοχή του κράτους και κατ’ επέκταση των φορολογουμένων να είναι η μικρότερη δυνατή. Το ΤΧΣ θα συμμετέχει μόνο στην περίπτωση που μια τράπεζα δεν κατορθώσει να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών. Πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον το βασικό σενάριο για να μην τεθεί σε εκκαθάριση και αν δεν καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια και του δυσμενούς σεναρίου, τότε το Δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ των ιδιωτικών κεφαλαίων και των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί σε αναλογία 75% με ειδικές μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) και 25% μετοχές. Ετσι π.χ. μια τράπεζα με κεφαλαιακές ανάγκες 500 εκατ. με το βασικό και 2,5 δισ. με δυσμενές, αν συγκεντρώσει 1,5 δισ. από τους επενδυτές, θα εμφανίζει ένα έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το ΤΧΣ κατά 750 εκατ. ευρώ με την έκδοση CoCos και 250 με κοινές μετοχές.
– Μπορούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις Ελληνες επενδυτές;
– Με το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών όπως ισχύει, πρακτικά οι Ελληνες επενδυτές αποκλείονται. Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να υπάρξει τροποποίηση των περιορισμών για να διευκολυνθεί η συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών. Ωστόσο είναι πιθανό, λόγω περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, ορισμένες τράπεζες να απευθυνθούν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες.
– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους υφισταμένους μετόχους των τραπεζών;
– Οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν μεγάλη απομείωση. Δηλαδή, μετά τις αυξήσεις οι σημερινοί μέτοχοι, Δημόσιο και ιδιώτες που ελέγχουν το 100%, θα περιοριστούν σε κατά πολύ μικρότερο μερίδιο. Eurobank και Alpha Bank εμφανίζουν τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες και με το δυσμενές σενάριο και έχουν μεγάλες πιθανότητες να μη χρειαστούν κρατική βοήθεια. Αν συμβεί αυτό, η συμμετοχή του ΤΧΣ στη Eurobank θα περιοριστεί, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων, στο 5% – 10% από 35% σήμερα, ενώ στην Alpha Bank από περίπου 66% σήμερα θα περιοριστεί στο 15% με 20%. Σημαντικές πιθανότητες να μη χρειαστεί κρατική βοήθεια έχει και η Εθνική Τράπεζα, ειδικά αν προχωρήσει στην πώληση του 100% της Finansbank, ενώ αισιοδοξία διατυπώνει και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι θα πετύχει μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή.
Πηγή: www.kathimerini.gr