Πότε ένας πωλητής ακινήτων θα θεωρείται επιτηδευματίας

/
Ημερομηνία05 Μαΐ 2014
/

Εγκύκλιο με την οποία θα ξεκαθαρίζει πότε ένας φορολογούμενος που πουλά συστηματικά ακίνητα είναι επιχειρηματίας και πότε έχει ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που εξετάζεται ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως επιτηδευματία είναι η πώληση τουλάχιστον τριών ακινήτων εντός διαστήματος δυο ετών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όποιος πραγματοποιήσει αυτές τις πωλήσεις συγκυριακά θα θεωρηθεί επιτηδευματίας, αλλά αντίθετα θα χαρακτηριστεί έτσι εφόσον ξεπερνά συστηματικά αυτό το όριο ή έχει αποκτήσει τα ακίνητα με ανοικοδόμηση και προχωρά συστηματικά σε πωλήσεις.

Με την εγκύκλιο πρόκειται να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει για πολλούς φορολογούμενους που ελέγχονται για προσαύξηση περιουσίας και επικαλούνται έσοδα από την πώληση ακινήτων προκειμένου να δικαιολογήσουν καταθέσεις που έχει εντοπίσει η εφορία. Οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν συστηματικές πωλήσεις ακινήτων από έναν ελεγχόμενο τον χαρακτηρίζουν επιτηδευματία και του επιβάλλουν φόρο επιχειρηματικών κερδών ο οποίο ανερχόταν στο παρελθόν έως και 45%.

Με την εγκύκλιο επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως επιτηδευματία και να γλιτώσουν τελικά τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους φορολογούμενοι που έχουν χαρακτηριστεί από τους ελεγκτές επιτηδευματίες έμποροι ακινήτων ή κατασκευαστές χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχουν αυτήν την ιδιότητα.

Εφόσον ένας φορολογούμενος χαρακτηρισθεί επιτηδευματίας θα πρέπει να φορολογηθεί σήμερα με συντελεστή 26% για τα καθαρά έσοδά του από τις πωλήσεις ακινήτων, θα πρέπει να προχωρήσει στην έναρξη εργασιών στην εφορία και να ασφαλιστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλοντας υποχρεωτικές εισφορές.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση